Cum poate fi evitat cancerul de colon. Alimentul al cărui consum trebuie limitat drastic sau combinat cu alt preparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Vlad Roșca dezvăluie care sunt cele câteva reguli esențiale pentru a evita cancerul de colon. Nutriționistul spune că dacă se ține cont de acestea șansele de a se dezvolta boala scad cu peste 70%.

Nutriționiștii spun că acest tip de cancer poate fi prevenit FOTO Shutterstock
Nutriționiștii spun că acest tip de cancer poate fi prevenit FOTO Shutterstock

Acesta spune că tot ceea ce este viu trebuie hrănit pentru a exista, la fel și în cazul celulelor care alcătuiesc organismul nostru.

Acest lucru se întâmplă până și în cazul bacteriilor ce alcătuiesc microbiomul intestinal sau cel al pielii. Orice organism viu de pe pământ trebuie să fie hrănit pentru a trăi si, eventual, a se înmulți.

 „Din nefericire, acest lucru se întâmplă și cu celulele bolnave, celulele canceroase. Hrana este cea care le poate crește și duce la proliferarea lor în organsim, iar principalul nutrient în acest caz este proteina animală. Acesta este motivul principal pentru care proteinele trebuie limitate drastic în alimentație cand vorbim despre un cancer indiferent despre ce structură este vorba. În cazul cancerelor ce țin de tubul digestiv este important să îl menționăm pe cel mai des întâlnit, cel de colon. Din păcate, spre deosebire de unele tipuri de cancer, acesta este în mod direct influențat de alimentație, iar modul de a ne raporta la mâncare este o influență directă în apariția lui”, spune medicul nutriționist.

Reguli simple de alimentație

Acesta mai precizează că acest timp de boală poate fi prevenită destul de ușor prin câteva reguli simple de alimentație. Nu sunt necesare abordări dietetice complexe sau principii alimentare amănunțite.

 Astfel, după spusele medicului cel mai important lucru în prevenția cancerului de colon este consumul de fibre, minimum 30 de grame în fiecare zi.

Aceste fibre le putem lua din multe surse alimentare, dar eu le voi preciza pe cele mai bogate: fulgii de ovăz, avocado, verdețurile. Fibrele sunt de două tipuri, solubile și insolubile. Unele reglează tranzitul și previn constipatia (problema care crește semnificativ cancerul de colon), iar celelalte absorb nutrienții.  Fibrele sunt, din punctul meu de vedere, cea mai mare bogăție alinentară pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Carnea este un aliment acid, un aliment bogat în proteine și nutrienți, dar totuși neprieten cu colonul nostru. Fibrele fac în așa fel încât carnea să nu cauzeze problemele în colon, practic ne ajută să avem parte de nutrienții pe care ni-i oferă, dar combate posibile adverse”, adaugă Vlad Roșca.

 Medicul arădean spune că de aici concluzionăm a doua regulă și anume: orice porție de carne trebuie însoțită de fibre. Exemplul cel mai ușor este ca orice masă care conține carne trebuie să conțină și salată verde.

Dacă ținem cont de aceste două reguli, șansele de a dezvolta un cancer de colon scad cu peste 70%. Educarea potrivită este cea prin care nu vedem mâncarea doar ca indispensabilă vieții, ci mai mult ca pe o condiție a unei vieți sănătoase. Totuși, ca orice sabie cu două tăișuri, alimentația poate aduce beneficii sau probleme mari. Acest lucru depinde de alegerea fiecărui om”, încheie arădeanul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite