Semințele de dovleac stimulează sănătatea inimii și reduc riscul de cancer. Cum și când pot fi consumate

0
Publicat:

Semințele de dovleac sunt una dintre vedetele toamnei în materie de alimentație, dar consumul lor este recomandat parcursul anului. Sunt bogate în fibre, vitamina E, zinc, potasiu, magneziu, fier și calciu. De asemenea, vă oferă surse vegetale de proteine și acizi grași omega-3.

Consumul semințelor de dovleac are numeroase beneficii FOTO Shutterstock
Consumul semințelor de dovleac are numeroase beneficii FOTO Shutterstock

Semințele de dovleac își câștigă locul în lumea superalimentelor, datorită potențialului beneficiu pentru sănătatea fizică și mentală, notează publicația Today.

Semințele de dovleac au o aromă deosebită și sunt o modalitate ușoară de a aduce un plus de nutrienți gustărilor și meselor. Pot fi adăugate ca garnitură în supe, salate, sosuri, preparate cu cereale și nu numai.

Un sfert de cană de semnințe de dovleac conține: 163 de calorii; 8,5 grame proteine; 4,2 grame carbohidrați; 1,8 grame de fibre; 14 grame de grăsime; 156 miligrame de magneziu (37% valoare zilnică);14,7 miligrame de calciu; 2 grame de zinc.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac

Consumul de semințe de dovleac a fost legat de o mai bună sănătate metabolică (evaluând indicatori precum zahărul din sânge, tensiunea arterială și managementul colesterolului).

Prevenirea diabetului: Un studiu din 2018 a constatat că semințele de dovleac ajută inclusiv la gestionarea zahărului din sânge, după mese. Conținutul de fibre din semințele de dovleac poate contribui, de asemenea, la impactul lor antidiabetic.

Reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare: Un studiu pe animale din 2019 a constatat că pulpa și semințele de dovleac au ajutat la reducerea tensiunii arteriale cu până la 20%. În cele din urmă, mai multe studii au legat semințele de dovleac (și uleiul lor) de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Îmbunătățirea sănătății ficatului: Semințele de dovleac pot ajuta și la îmbunătățirea sănătății ficatului. Un studiu din 2015 a constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi sănătoase din semințele de dovleac ar putea ajuta la reducerea riscurilor asociate cu boala ficatului gras non-alcoolic, inclusiv dezvoltarea aterosclerozei. Studiul a mai constatat că efectul antiinflamator al uleiului de semințe de dovleac a oferit beneficii suplimentare.

Reducerea riscului de cancer: Cu un conținut ridicat de antioxidanți și alți compuși bioactivi, consumul de semințe de dovleac poate juca, de asemenea, un rol în reducerea mai multor tipuri de cancer. Un studiu din 2012, realizat pe femei în Germania, a constatat că un consum crescut de semințe de dovleac ar putea reduce riscul de cancer de sân, la femeile aflate în postmenopauză. Unele beneficii din studiu au fost derivate din fitoestrogenii găsiți în semințele de dovleac.

Studiile pe animale care utilizează semințe de dovleac au găsit, de asemenea, beneficii în scăderea riscului de cancer de colon.

Semințele de dovleac pot fi o alegere dietetică perfectă și pentru bărbați, deoarece mai multe studii au corelat consumul de semințe de dovleac și sănătatea prostatei. Un studiu din 2016 a constatat că uleiul de semințe de dovleac poate juca un rol important în inhibarea creșterii celulelor canceroase de prostată.

Îmbunătățirea creșterii părului: Un alt studiu din 2014 a relevat că bărbații care au consumat 400 mg de ulei de semințe de dovleac zilnic, timp de 24 de săptămâni au observat îmbunătățiri în creșterea părului

Combaterea depresie: Pe lângă beneficiile fizice, semințele de dovleac pot contribui și la beneficiile sănătății mintale. Profilul lor de nutrienți (bogat în antioxidanți, acizi grași omega-3 și magneziu) poate ajuta în lupta cu depresia, anxietatea sau stresul.

Efecte secundare ale consumului de semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în fibre, astfel încât persoanele care nu obișnuiesc să consume fibre în alimentația lor sau care nu pot tolera fibrele din cauza unei afecțiuni fizice pot experimenta tulburări gastro-intestinale, cum ar fi balonare, gaze, constipație sau diaree.

Aceste simptome pot apărea și în cazul persoanelor care consumă prea multe semințe de dovleac simultan.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite