Cum ne afectează fluctuațiile de temperatură. Medic: organismul percepe aceste schimbări ca pe un stres

0
Publicat:

Fluctuațiile de temperatură atmosferică atrag după sine probleme de sănătate, deoarece organismul se adaptează mai greu, în aproximativ 10-14 zile, susține dr. Alexandru Nechifor de la Spitalul Județean Galați.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă din Galați FOTO Arhivă personală
Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă din Galați FOTO Arhivă personală

Trecerea de la temperaturi cu minus, la temperaturi ridicate, îi afectează în special pe copii, pe bătrâni și pe bolnavii cronici. Există riscul apariţiei bolilor precum astmul, a afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, precum și a depresiei.

ADEVĂRUL: Cât de periculoase sunt pentru organismul uman fluctuațiile de temperatură ?

Dr. Alexandru Nechifor: Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la oscilațiile de temperatura. În mod normal, un organism sănătos poate face față acestor schimbări dacă ele se realizează treptat. În schimb cei cu afecțiuni cronice, în special cardiovasculare, copiii și cei în vârstă au o mai mare dificultate în a se adapta la schimbări bruște de temperatura.

- Fluctuațiile de temperatură cresc riscul declanșării unor afecțiuni?

Organismul percepe aceste schimbări ca pe un stres. Statusul imunitar scade și riscul aparițiilor unor afecțiuni în special ale aparatului respirator sunt mai mari (viroze, gripă, etc). De asemenea, frecvent avem agravarea afecțiunilor preexistente: hipertensiune, astm bronșic, depresie etc. 

- De ce atunci când vremea se răcește sau se încălzește brusc, foarte multe persoane se confruntă cu amețeli și dureri de cap, uneori chiar anxietate?

Pentru că organismul trebuie în primul rând să se adapteze din punct de vedere cardiovascular. Arterele și venele trebuie să trecă printr-un proces de vasoconstricție, respectiv vasodilatație, inima trebuie să își adapteze ritmul, iar asta se poate realiza doar dacă organismul este sănătos și nu există comorbidități. Când avem probleme circulatorii acestea se manifestă printre altele și cu dureri de cap, vertij și stări de anxiatate.

- De ce ne dor oasele atunci când este umezeală sau frig?

Cauzele sunt multiple. În primul rând se agravează formele de reumatism cronic degenerativ, apoi, așa cum va spuneam și anterior, adaptarea vasculară lasă anumite zone din periferia organismului cu un aflux mai mic de sânge și acestea suferă. Nu în ultimul rând trebuie să aducem în discuție și schimbările presiunii atmosferice ce conduc la modificări la nivelul țesuturilor organismului în special la persoanele așa zise meteosensibile.

- Ce ne sfătuiți pentru a face față cu brio acestor variații de temperatură?

În primul rând să ne îmbrăcăm adecvat, să consumăm pe cât posibil cât mai multe legume și fructe și să ne tratăm corespunzător afecțiunile. Și poate la fel de important, vara trebuie să ne hidratăm corespunzător, tocmai pentru că aceasta adaptare cardiovasculară să se facă mai eficient. De asemenea, somnul suficient cantitativ, dar mai ales calitativ, ne ajută să trecem mai ușor peste aceste perioade.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite