Concluzia unui medic: „Valul de gripă este mai puternic din cauza pandemiei COVID-19”

0
Publicat:

Valul de gripă este mai puternic din cauza imunității scăzute la nivelul populației după doi ani de pandemie și izolare, consideră medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie la Spitalul Județean de Urgență Galați.

Tot mai multe cazuri de gripă în România FOTO: Arhivă, Adevărul
Tot mai multe cazuri de gripă în România FOTO: Arhivă, Adevărul

„Valul de gripă ar putea avea două motive principale pentru care anul acesta este mai puternic: pe deoparte imunitatea scăzută la nivelul populației după acești ani de pandemie în care am stat mai izolați (mai puțin expuși la circulația anumitor virusuri și bacterii) și, pe de altă parte, de numărul mic de vaccinări antigripale”, a declarat pentru „Adevărul”, medicul Alexandru Nechifor.

Pentru a reduce numărul îmbolvărilor, medicul recomandă folosirea măștii de protecție, mai ales în zonele aglomerate.

„În acesta perioadă, având în vedere numărul ridicat de cazuri de viroză respiratorie, gripă și Covid-19, da, este recomandată masca. Cu precădere în spațiile aglomerate: mijloace de transport în comun, piețe, mall-uri, magazine. De asemenea, dacă avem simptome este de bun simț să o purtăm pentru a limita răspândirea virusurilor în comunitate”, a precizat dr. Nechifor.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

De asemenea, medicul recomandă ca persoanele care au simptome să nu își administreze medicamente „după ureche” și să consulte medicul. Acesta oferă drept exemplu un antiviral foarte folosit în ultima vreme de români, care se găsește tot mai greu în farmacii în această perioadă. 

„Tamiflu este denumirea comercială a unui medicament ce conține substanță activă oseltamivir. Conform studiilor, acest antiviral din categoria inhibitorilor de neuraminidază poate fi folosit în profilaxia post-expunere și tratamentul gripei cu virus gripal A și B. Trebuie, însă, să fim atenți la două aspecte: să fie utilizat doar la recomandarea medicului, și nu luat că pe bomboane pentru că evident pot exista și reacții adverse”,  a subliniat medicul gălățean.

În plus, acest antiviral nu înlocuiește vaccinarea antigripală, care este cea mai eficientă și sigură metodă de prevenție. 

„De asemenea este de menționat că nu înlocuiește vaccinarea. Pe piață există mai multe variante comerciale pe care cred că este bine că oamenii să le cunoască pentru că deja sunt multe probleme în a găși acest medicament în farmacii. Alternativele care conțin aceeași substanța activă sunt: Segosana și Ebilflumin”, a mai adăugat dr. Alexandru Nechifor.

Rafila: România, în stare de alertă epidemică din cauza gripei

În România rata de pozitivare la gripă este de 37%. Autoritățile spun că nu vor să introducă restricții, așadar nu declară epidemie de gripă, ci doar instituie stare de alertă epidemică.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, vârful infecțiilor respiratorii și gripă ar putea fi atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri.

„O săptămână epidemică este săptămâna în care activitatea gripală este peste medie. În ultimele 3 săptămâni se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20 % media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător”, a declarat joi, 5 ianuarie, ministrul Sănătății.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite