Cum interacţionează coronavirusul SARS-CoV-2 cu virusul care provoacă răceala?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Virusul care provoacă banala răceală are abilitatea de a îndepărta SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Glasgow şi publicat în Jurnalul de Boli Infecţioase (Journal of Infectious Diseases).

Cercetătorii au iniţiat studiul plecând de la o informaţie cunoscută: unele virusuri „luptă” cu celelalte pentru a supravieţui, ca să fie ele cele care cauzează infecţia, transmite BBC, potrivit Digi24.ro.

Concluzia studiului este că rinovirusul „păcăleşte” coronavirusul SARS-CoV-2 atunci când se află în acelaşi mediu.

Însă, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, acest „beneficiu” este de scurtă durată.

Cercetarea oferă un simplu exerciţiu de imaginaţie: celulele din nas, gât şi plămâni sunt ca nişte „rânduri” de case. După ce virusul intră, fie lasă uşa deschisă pentru alte virusuri, fie închide uşa ca să rămână singur. De exemplu, gripa este unul din cele mai „egoiste” virusuri şi aproape de fiecare dată „lucrează” singur. În schimb, adenovirusurile permit şi altora să se răspândească, precizează sursele citate.

O provocare a studiului a fost faptul că, tocmai din cauza carantinei şi măştilor, celelalte virusuri nu s-au mai răspândit atât de mult şi, prin urmare, nu au avut mai multe cazuri de interacţiuni între coronavirus şi alte virusuri. Prin urmare, ei au folosit o replică a sistemului respirator uman, realizat din aceleaşi tipuri de celule, pe care au pus SARS-CoV-2 şi rinovirus. Astfel, când acestea au fost eliberate în „organism” în acelaşi timp, doar rinovirusul a avut „succes”. Când rinovirusul a fost eliberat cu 24 de ore înainte, COVID-19 nu a putut să intre, iar când SARS-CoV-2 a fost eliberat primul, rinovirusul l-a „detronat”, precizează BBC, citat de Digi24.ro.

„SARS-CoV-2 este inhibat de rinovirus. Este foarte interesant, pentru că avem o prevalenţă a acestui virus, care ar putea stopa infectările cu COVID”, a spus dr. Pablo Murcia, citat de BBC News.

„Vaccinarea, împreună cu măsurile de igienă, plus interacţiunea dintre virusuri ar putea limita incidenţa cazurilor de COVID-19, dar cel mai mare efect îl va avea vaccinarea”, a conchis cercetătorul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite