Plante de leac pentru înțepăturile de insecte. Leușteanul, pătlagina și usturoiul, folosite de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leușteanul, pătlagina și usturoiul sunt doar câteva dintre plantele folosite de sute de ani în tratarea înțepăturilor de insecte. Lista e lungă, iar eficiența diferă în funcție de tipul înțepăturii.

Țânțar. FOTO pixabay.com
Țânțar. FOTO pixabay.com

Nu toată lumea reacționează la fel la înțepăturile de insecte. Pentru unii, pot trece adesea chiar neobservate ori pot fi ușor ignorate, în timp ce pentru alții până și cele mai „inofensive” insecte pot provoca reacții alergice importante.

Simptome

De la înroșirea pielii, mâncărime, senzație de arsură sau de durere, inflamația pielii sau iritație, până la umflarea feței, dureri abdominale și de cap, respirație îngreunată, frisoane, senzație de vomă și amețeală, ori chiar șoc anafilactic, toate intră în categoria manifestărilor pe care le pot cauza înțepăturile de insecte – țânțari, purici, păienjeni, furnici, ploșnițe, albine, viespi etc.

Pentru cele mai grave dintre aceste simptome, prezentarea la medic sau apelarea numărului unic de urgență 112 pot face diferența între viață și moarte.

Pentru reacțiile ușoare (provocate de țânțari, de exemplu, atunci când nu sunt purtători ai unor virusuri periculoase) există nu doar medicamente antialergice, ci și tratamente fitoterapeutice.

Când mergem la doctor și când putem apela la plante

Natura oferă remedii eficiente într-o măsură mai mare sau mai mică pentru aproape orice problemă de sănătate, iar înțepăturile de insecte nu fac excepție. Există o serie lungă de plante ce pot fi folosite ca leac în cazul simptomelor mai puțin severe. Practic, e aproape imposibil să nu găsești pe lângă casă o buruiană care să fie de ajutor. 

Iată care sunt cele mai eficiente leacuri din plante cu care străbunicii noștri ameliorau simptomele mușcăturilor de țânțari și nu numai și cum le putem folosi.

Pătlagina este una dintre cel mai des folosite plante de-a lungul anilor. Este eficientă sub formă de cataplasmă din frunze proaspete, spălate în prealabil și zdrobite, utilizată local. Și sucul din frunze proaspete folosit direct pe zona inflamată e eficient”, explică specialistul în plante medicinale, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Oricare dintre frunzele proaspete de varză albă, pătrunjel sau salvie, strivite și aplicate sub formă cu cataplasme pe înțepătură au efect de calmare.

Cele de salvie oferă, în plus, și o plăcută senzație de răcorire a pielii. Din salvie se poate obține și o tinctură utilă în astfel de cazuri, preparată din 20 de grame de salvie la 100 ml alcool, lăsate la macerat timp de 10 zile. Cu acest preparat se pot face tamponări locale, cu efect de calmare a zonei afectate.

Tinctura de echinaceea și cea de arnică sunt la fel de eficiente.

Și frunzele proaspete de pelin sunt utile dacă se zdrobesc și se folosesc pentru frecții locale.

Frunzele de hrean și leuștean pot fi folosite, de asemenea, local, după ce, evident, au fost spălate și zdrobite. Putem vedea efecte și dacă obținem din ele un suc pe care-l aplicăm pe locul afectat.

Frunzele de aloe, proaspete, tăiate, se folosesc și ele pentru tamponări.

Cele de coacăz negru, de busuioc și cele de roiniță au efecte de atenuare a mâncărimii și calmare a pielii dacă se aplică local, tot sub formă de cataplasme. De precizat că în cazul coacăzului negru, eficient este și maceratul în vin alb, iar în cazul roiniței se poate folosi, la fel de bine, și sucul din frunze proaspete.

Chiar și ceapa – sub formă de rondele aplicate pe locul afectat – sau usturoiul, un adevărat antibiotic natural, cu care se freacă locul înțepăturii, sunt de ajutor, datorită efectului dezinfectant și cicatrizant”, explică Elena Badea.

Specialistul amintește și unguentele din gălbenele sau din rostopască, dar și diverse preparate obținute la cald, din plante medicinale, cu efecte benefice demonstrate.

Printre ele, și infuzia de cimbru de grădină, obținută din două linguri de plantă, la 200 ml apă clocotită, care se poate folosi pentru tamponări. Ajută nu doar la calmarea reacțiilor alergice, ci și la prevenirea infecțiilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite