Cresc cazurile de cancerul de colon în rândul tinerilor. Ce trebuie să știi despre semnele ascunse

0
0
Publicat:

Cancerul de colon la tineri devine din ce în ce mai frecvent, iar simptomele pot fi diferite față de cele întâlnite la pacienții mai în vârstă. Un nou studiu a descoperit care sunt semnele pentru care ar trebui să consultăm urgent un medic.

Cancerul de colon devine mai frecvent în rândul tinerilor - Foto Shutterstock
Cancerul de colon devine mai frecvent în rândul tinerilor - Foto Shutterstock

Un nou studiu sugerează că tinerii cu cancer de colon prezintă simptome distincte față de pacienții mai în vârstă. Medicii avertizează că persoanele sub 50 de ani care experimentează anumite simptome ar trebui să consulte urgent un specialist, relatează DailyMail.

Un studiu recent realizat pe 5.000 de pacienți din Taiwan arată că 60% dintre tinerii sub 50 de ani cu cancer de colon au experimentat sângerări rectale înainte de diagnostic, comparativ cu sub 50% în rândul pacienților mai în vârstă. De asemenea, aproape 60% dintre tinerii afectați au observat schimbări în obiceiurile de toaletă, față de 48% dintre cei mai în vârstnici. Dr. Cedrek McFadden, oncolog din Carolina de Sud, susține că aceste diferențe în simptome reflectă observațiile sale clinice.

Cu siguranță are sens, sângerarea rectală a avut cea mai puternică asociere, în special în cazul debutului precoce. Sângerarea rectală tinde să fie un semn precoce al cancerului la ei, în timp ce durerea abdominală este un semn mai târziu. Uneori, mulți dintre pacienții mai tineri,  se plâng de hemoroizi, iar una dintre plângerile de hemoroizi este sângerarea. Este obișnuit ca pacienții tineri să atribuie sângerarea hemoroizilor și să nu consulte niciodată un medic în acest sens, dar acest lucru permite unui potențial cancer să crească și să devină oarecum avansat în momentul în care este diagnosticat în cele din urmă. De aceea, le spun adesea pacienților că sângerarea, deși comună, nu este normală - și le spun să fie evaluați de un medic.”, a explicat Dr. Cedrek McFadden.

Cele mai frecvente trei simptome

Studiul realizat de Chang Gung Memorial Hospital din Taiwan, care deservește anual peste 280.000 de pacienți, a analizat datele a 5.704 pacienți diagnosticați cu cancer de colon între 2008 și 2019, excluzând pacienții de peste 70 de ani din cauza riscului crescut de mortalitate.

Rezultatele sugerează o creștere a cazurilor de cancer de colon cu debut precoce în Taiwan, indicând că dietele occidentale nu sunt singura cauză. Această creștere ar putea fi legată de aditivi alimentari, cum ar fi emulgatorii, și de expunerea la microplastice.

Printre simptomele observate, sângerarea rectală, schimbarea obiceiurilor intestinale și durerile abdominale s-au dovedit a fi mai frecvente la pacienții sub 50 de ani comparativ cu cei mai în vârstnici, unde sângerarea rectală și modificările în obiceiurile intestinale erau, de asemenea, frecvente, dar mai puțin pronunțate.

Al treilea cel mai frecvent simptom pentru grup a fost o schimbare a frecvenței nevoii de a merge la baie. 

Mai mulți tineri suferă din cauza cancerului de colon

Studiul a evidențiat o creștere de 3% anual a cazurilor de cancer de colon în rândul tinerilor sub 50 de ani, începând din 2009. Această tendință accentuează necesitatea monitorizării simptomelor și consultării medicale precoce.

Lucrarea a constatat că 62,4% dintre tineri au fost diagnosticați cu această afecțiune în stadiul patru sau trei, comparativ cu 50,3% dintre adulții mai în vârstă. 

Creșterea cazurilor de cancer de colon în Taiwan reflectă o tendință similară observată în SUA, unde incidența a crescut cu 50% în rândul persoanelor sub 50 de ani în ultimele trei decenii. Începând cu anul 2000, ratele au crescut anual cu aproximativ 2%, iar SUA se află acum pe locul șase la nivel mondial în ceea ce privește cazurile de cancer de colon cu debut precoce.

Cancerul colorectal reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer în UE, având o rată de 12,7% din noile diagnostice în 2020 și fiind a doua cauză de deces din cauza cancerului. Screeningul este esențial pentru prevenire, dar în 2021, mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani din UE nu au fost supuse unui astfel de screening. În timp ce țările nordice, precum Finlanda, Olanda și Danemarca, au avut rate de screening de peste 60%, în Serbia, Muntenegru și Ungaria acestea au fost sub 10%, conform Eurostat.

Datele Eurostat arată că peste 90% dintre respondenții români au declarat că nu au fost supuși niciodată unui screening pentru cancerul colorectal. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite