Convalescența, importantă pentru recuperare. Medic: „Respectați-o, organismul are nevoie de acest timp“

0
Publicat:

Medicul de familie Egri Eduard explică pe pagina sa de Facebook cât de importantă este convalescența, care reprezintă „perioada de timp necesară organismului până la însănătoșirea deplină după o boală”.

Cât de importanta este convalescența in cazul unui copil răcit FOTO SHUTTERSTOCK
Cât de importanta este convalescența in cazul unui copil răcit FOTO SHUTTERSTOCK

„Haideți să vă fac cunoștință cu un termen pe cale de dispariție. CONVALESCENȚA reprezintă perioada de timp necesară organismului până la însănătoșirea deplină după o boală, iar aici mă refer în principal la boli infecțioase”, a scris dr. Egri Eduard. 

În continuare medicul explică de ce trebuie respectată convalescența și la ce riscuri ne expunem, dacă nu o respectăm.

„De ce trebuie respectată? Pentru că în această perioadă organismul este mai sensibil, astenia este încă prezentă, concentrarea și performanțele individuale încă nu sunt la nivel optim, iar tuturor proceselor de vindecare au nevoie de odihnă și o alimentație cât mai bogată în substanțe nutritive. Ce se întâmplă dacă nu o respectăm? Pot să apară complicații ale infecției de bază, suprainfecții bacteriene sau alte complicații datorită vulnerabilității organismului în această perioadă. Ca exemplu, recuperarea după o pneumonie este în medie de 21 zile”, a transmis dr. Egri Eduard, pe Facebook.

Medicul a vorbit în urmă cu ceva timp, pe pagina sa de Facebook, și despre așa-zisele argumente pe care adulții reușesc să le găsească atunci când copiii sunt bolnavi. 

„<Este normal ca un copil să se îmbolnăvească frecvent>. Mi se ridică părul în cap când aud această mirobolantă propoziție rostită de adulți. Copiii, în schimb nu sunt de acord cu ea, și nu își doresc să se simtă rău, cu febră mare, frisoane, tise, vărsături, stare generală alterată tot la 2-3 săptămâni, copiilor le place să se simtă bine, să alerge, să se joace și să se simtă în siguranță. Adulții reușesc să găsească argumente pentru toate mizeriile pe care le provoacă copiilor, iar când aud această frază li se unge sufletul și consideră că exact așa stau lucrurile”, spune medicul. 

Potrivit specialistului, este normal la preșcolari să se îmbolnăvească de 8-10 ori pe an de „viroze BANALE caracterizate prin stare bună sau relativ bună”.

„Măcar încercați să vă puneți în locul lor să vedeți cum este și cum vă simțiți că doar la 39 febră vă văitați de 10 ori mai mult decât un copil. Haideți să vă spun ce este normal la preșcolari, să se îmbolnăvească de 8-10 ori pe an de viroze BANALE caracterizate prin stare bună sau relativ bună, eventual puțină febră, ceva secreții nazale, niște tuse și strănut, simptome ce se remit în câteva zile. Cam atât despre normalitate”, a concluzionat dr. Egri Eduard. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite