Gestul periculos pe care îl fac oamenii când le curge sânge din nas. Mitul, demontat de un medic

0
Publicat:

Sub nicio formă, dacă vă sângerează nasul nu trebuie să vă lăsați niciodată capul pe spate sau vă întindeți pe spate. Metoda corectă pentru oprirea unei sângerări ușoare este explicată pe înțelesul tuturor de Egri Eduard, medic de familie.

Capul lăsat pe spate nu oprește sângerarea nazală FOTO Shutterstock
Capul lăsat pe spate nu oprește sângerarea nazală FOTO Shutterstock

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul demontează mitul conform căruia întinderea pe spate ar opri sângerarea.

"Dacă vă sângerează nasul, nu vă lăsați niciodată capul pe spate sau nu vă întindeți pe spate deoarece sângele va curge în gât și îl veți înghiți sau riscați să îl aspirați în plămâni și a vă îneca cu el. Întotdeauna, stați în poziție dreaptă și înclinați capul în față în timp ce faceți compresie a nasului cu degetele, respirând pe gură până la oprirea sângerării. Dacă hemoragia este mare și nu se oprește mergeți la medic. Aceste lucruri sunt valabile și pentru copii. Mitul spune că în cazul sângerării nazale la copil, acesta trebuie întins pe spate cu mâna ridicată, complet greșit și chiar periculos, așa cum am explicat mai sus. Spuneți-le și prietenilor!", arată specialistul. 

Care este timpul ideal de sângerare

Atitudinea corectă este așezarea pacientului în poziție șezândă, cu capul aplecat în față sau decubit lateral cu capul decliv (dacă are tendinșa la lipotimie).

Dacă se identifică nara care sângerează, aceasta se va ține apăsată (compresie digitală); dacă pacientul sau anturajul consideră că sângerarea provine din ambele nări, atunci se vor ține amândouă nările stranse, cu mâna și va respira (cu frecvență normală) pe gură.

Un timp normal de sângerare este sub 10 minute, ideal maximum 4 minute. Așa că această compresie nazală trebuie ținută cel puțin 4 minute sau până la sosirea medicului sau asistentei.

"Gândiți-vă că și după recoltarea de sânge venos este necesară compresia locala – același principiu se aplică și în cazul sângerărilor nazale. Ridicarea mainii nu s-a dovedit a avea vreo eficiență în oprirea epistaxisului, iar întinderea pacientului pe spate este total neindicată, căci va crește cantitatea de sânge ajunsă în gât și în gură, provocând senzația de înec și de sufocare. Sângele acumulat în cavitatea bucală se va scuipa, căci odată ajuns în stomac va irita mucoasa gastrică și va produce stare generala de rău, cu greață și vărsătură", conform sfatulmedicului.ro

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite