Contraceptivele provoacă uscăciune vaginală. În ce alte situaţii mai poate apărea problema şi ce creme sunt utile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilua contraceptivă inhibă producţia proprie de estrogen a organismului
Pilua contraceptivă inhibă producţia proprie de estrogen a organismului

Să fim sincere! Deşi multe femei suferă de uscăciune vaginală din diverse cauze foarte puţine sunt dispuse să discute acest subiect. Şi totuşi, este o problemă reală care are o rezolvare foarte simplă.

Administrarea anticoncepţionalelor, chiar şi a preparatelor cu doze mici de hormoni, inhibă producţia proprie de estrogen a organismului. Această diminuare a estrogenului la nivel vaginal duce la subţierea şi sensibilizarea mucoasei care nu mai este la fel de bine irigată şi hidratată, devenind uscată. Statisticile arată că 30% din femei suferă de uscăciune vaginală cauzată de contraceptive hormonale.

Femeile însărcinate sau cele care au născut se pot confrunta şi ele cu o astfel de problemă. Estrogenul scade şi mai mult pe perioada alăptării, producţia acestui hormon fiind blocată de prolactina care declanşează şi întreţine lactaţia.

Intervenţiile chirurgicale ginecologice de tipul biopsiilor, chiuretajelor, cauterizărilor, lezează mucoasa vaginului , uscând-o.

Femeile care urmează tratamente chimioterapice şi radioterapice au adesea simptome de menopauză precoce caracterizată prin bufeuri, menstre neregulate, uscăciune şi inflamaţie vaginală.

Chiar şi medicaţia antihistaminică administrată persoanelor care suferă de astm, răceli sau alergii, pot avea aces efect ca urmare a scăderii secreţiilor şi uscării mucoaselor

Prin urmare, ce e de făcut? Cremele cu aloe şi gălbenele intensifică gradul de umezire a mucoase vaginale şi au acţiune cicatrizantă asupra eventualelor leziuni. Acidul hialuronic hidratează mucoasa timp îndelungat, în timp ce acidul lactic asigură un pH ideal de 4,1 pentru sănătatea intimă.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite