Colesterolul, necesar pentru organism. Cum ții balanța între „bun“ și „rău“, sfatul unui nutriționist
0Nutriționistul arădean Luminița Catană vorbește pentru „Adevărul” despre colesterol. Este unul dintre cele mai auzite cuvinte când vine vorba despre afecțiunile cardiovasculare în mod special.
Specialista în nutriție Luminița Catană spune că toată lumea se luptă să aibă colesterolul în limite fiziologice.
„Eu, ca nutriționist, consider că este important să cunoaștem detalii și atunci vom avea mai multă grijă. De fapt aceste sfaturi au menirea să conștientizeze cât de importantă este sănătatea, să reducă suferința și costurile unor boli prin informare, cunoaștere, educare și prevenție. Colesterolul este un lipid insolubil în apă, având la bază un sterol, se găsește în sânge și identificat în membrana celulelor organismului. Este parte din membrana ce se găsește în jurul ficatului, măduvei spinării, creierului și altor țesuturi. De aceea organismul nostru nu poate funcționa fără colesterol”, spune Luminița.
O parte din acest colesterol este sintetizat în ficat, iar ce rămâne în exces se depune pe vasele de sânge. Într-o cantitate prea mare aduce diferite afecțiuni, cea mai cunoscută fiind arterioscleroza - ce crește semnificativ riscul de infarct de miocard și accidente vasculare cerebrale, oculare.
Date științiifice
Numeroase procese biochimice din organism au ca precursor colesterolul și este vital. A fost pentru prima data identificat în anul 1784 în calculi formați din colesterol (cunoscute sub denumirea populară de „pietre la fiere“).
Astfel, 80% din celule au la bază colesterolul sanguin, care este la rândul lui format din două feluri de lipide: LDL (engl - low density lipoprotein), acele lipoproteine cu densitate mică, denumite și „colesterol rău”, și HDL (engl - high density lipoprotein), acele lipoproteine cu densitate mare, așa-numitul „colesterol bun“.
Ambele fracții de colesterol datorează denumirile acestea în funcție de tipul de proteine care transporta moleculele de colesterol.
„Colesterolul are multe roluri importante în organism: este indispensabil în structura celulară, cu rol esențial în creșterea, dezvoltarea, repararea și cicatrizarea țesuturilor; duce la sinteza hormonilor steroizi - cortizol, aldosteron și hormoni sexuali; participă la sinteza vitaminei D, implicată în metabolismul calciului; provine din alimentele de origine animală (carne și preparate din carne, pește, fructe de mare, lactate, ouă iar restul se sintetizează la nivel de ficat”, spune Luminița Catană.
Cele mai frecvente situații care duc la creșterea colesterolului în sânge sunt: sedentarismul; alimentația bogată în grăsimi animale și cele de tip „trans“ – margarine, aluaturi congelate, patiserii, prăjituri din comerț; fumatul în special, ereditatea (dislipidemii în familie). Vârsta - bărbați peste 45 ani, femei peste 55 ani.
Remedii naturiste
Luminița Catană spune că desigur un mod de viață sănătos influențează în mod direct nivelul de colesterol. Acesta implică mișcare fizică, odihnă, recuperare, hidratare corectă și alimentație sănătoasă.
„Aici vorbim despre mese regulate, bogate în legume și fibre, fără fast food. Suplimente adecvate - Omega 3 în mod special, dar și verificat mereu nivelul de vitamina D. Magneziul este de asemenea important și vitaminele B. Evitarea fumatului sau măcar reducerea numărului de țigări și echilibrul în viața de zi cu zi”, adaugă nutriționistul.