Chisturile ovariene: când trebuie să ne îngrijorăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chisturile ovariene se numără printre afecţiunile des diagnosticate în rândul femeilor. Nu doar că este indicat ca ele să fie depistate din timp, ci trebuie ţinute sub control pentru a trata posibilele complicaţii.

Ovulaţia, un fenomen natural în corpul oricărei femei fertile, este şi una din cauzele formării chisturilor. Acesteia i se adaugă dezechilibrele hormonale. În general, chisturile sunt formaţiuni benigne nedureroase asemănătoare cu nişte săculeţi cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu vârste sub 35 de ani apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se micşorează şi se umple cu lichid. Uneori, acestea se măresc, dau dureri şi este nevoie să fie eliminate chirurgical. 

Când devin maligne

O mare parte din chisturile ovariene dispar fără a avea nevoie de un tratament, în câteva luni. În cazul în care unul sau mai multe se măresc şi depăşesc 2 cm, trebuie îndepărtate prin tratament medicamentos indicat de medicul ginecolog sau prin intervenţie chirurgicală. De obicei, chisturile de dimensiuni mari îşi fac simţită prezenţa prin simptome precum senzaţie de greutate şi durere abdominală, balonare, dureri menstruale, constipaţie, sensibilitate a sânilor sau îngrăşare fără explicaţie.

Primele semne ale complicaţiilor

Atunci când manifestările se intensifică, este posibil ca un chist să se fi rupt şi să sângereze. Primele semne sunt greaţa, durerea, ameţelile, sângerările vaginale. O astfel de complicaţie poate fi prevenită dacă mergi anual la  un control ginecologic. Mai mult, 2 tipuri de chisturi pot evolua către cancer în anumite situaţii: chistul folicular în urma unui tratament pentru infertilitate şi chistul luteal cauzat de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare dacă nu dispar în decurs de 3 luni.

Află pe clicksanatate.ro care sunt motivele de îngrijorare în czul chisturilor ovariene

Aluniţele şi expunerea la soare: cum te protejezi vara aceasta

Cum să-ţii menţii bronzul mai mult timp

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite