Cercetătorii americani au identificat noi anticorpi care ţintesc „partea întunecată” a unei proteine a virusului gripal

0
Publicat:

 Cercetătorii de la Institutele Naţionale de Sănătate din Statele Unite (NIH) au identificat anticorpi care vizează o regiune greu de localizat a virusului gripal, a anunţat vineri această agenţie americană, relatează Xinhua.

Cercetătorii au identificat noi anticorpi
Cercetătorii au identificat noi anticorpi

Rezultatele cercetării, publicate vineri în revista Immunity, aduc o nouă perspectivă asupra "părţii întunecate" şi relativ neexplorate a capului proteinei neuraminidază (NA), a precizat NIH, scrie Agerpres.

Proteina gripală NA este o proteină de suprafaţă care conţine două porţiuni: un cap globular şi o tulpină îngustă. Partea inferioară a capului NA conţine o regiune foarte bine conservată cu ţinte pentru anticorpi, care o face vulnerabilă la legarea anticorpilor şi inhibarea virusului, totodată nefiind afectată de mutaţii comune ce apar în tulpinile rezistente la medicamente, potrivit studiului.

Această regiune a fost denumită "partea întunecată" datorită localizării sale parţial ascunse şi a caracteristicilor ei relativ neexplorate.

Cercetătorii americani au izolat anticorpii umani care ţintesc "partea întunecată" a proteinei NA din sângele a două persoane care s-au vindecat de gripa de tip A subtip H3N2, un subtip major al virusurilor gripale sezoniere. În testele de laborator, anticorpii au inhibat propagarea virusurilor din subtipul H2N2, subtipul care a provocat gripa pandemică din 1957-1958, şi a virusurilor H3N2 de la oameni, porci şi păsări.

Anticorpii au protejat, de asemenea, şoarecii de infecţia letală cu un virus de subtip H3N2 atunci când au fost administraţi animalelor fie cu o zi înainte, fie la două zile după infectare, ceea ce arată că anticorpii recent identificaţi pot trata şi pot preveni gripa în cadrul acest model, potrivit studiului.

Noua cercetare arată că "partea întunecată" a proteinei NA are epitopi unici, neexploataţi anterior, care ar putea fi utilizaţi pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi strategii terapeutice, au declarat cercetătorii de la NIH.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite