Ce să mănânci când ești răcit. Alimentele care contribuie la o întărirea organismului

0
Publicat:

Specialiștii au demonstrat de-a lungul timpului că proteinele de bună calitate ajută la susținerea imunității. Dacă pe lângă acestea, adăugăm unui ceai cald puțină miere și lămâie, obținem un „cocktail” perfect antirăceală. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Se știe că proteinele sunt indispensabile vieții, corpul nostru le folosește pentru a construi celule noi în permanență și pentru a-și păstra puterea. Cu atât mai mult, atunci când suntem răciți și s-a produs o breșă în sistemul nostru imunitar, pentru a ne reface este important să consumăm proteine cu valoare biologică ridicată,” a declarat dr. Adriana Nae, consultant nutriție la Bio Terra Med pentru SmartLiving.

Alimentele de origine animală conțin, pe lângă proteine și vitaminele B6 și B12, ambele menținând sistemul imunitar funcțional. Vitamina B6 se găsește în alimente bogate în proteine precum carnea de curcan, dar și în cartofi, spanac și cereale fortifiate, iar vitamina B12 se găsește în carne, lapte, pește, susținând răspunsul imunitar. Același efect îl au mineralele precum seleniul și zincul, care se găsesc și ele în alimentele bogate în proteine ​​precum fasolea, nucile și carnea. 

„Cercetările au arătat că bioflavonoidele – compuși cu proprietăți antioxidante care dau culoarea fructelor și a florilor- din pulpa citricelor (grapefruit, portocale, lămâi, lime) stimulează sistemul imunitar, așadar se recomandă a fi consumate atunci când ești răcit,” adaugă dr. Adriana Nae.

De asemenea, citricele și pătrunjelul sunt recomandate datorită conținutului mare de vitamina C. 

Un alt antioxidant puternic – glutationul – susține sistemul imunitar. El se găsește în broccoli, varză și pepene verde.

Băuturile calde pot ajuta la descongestionarea căilor aeriene. În același timp, există persoane cărora consumul de lactate le accentuează secreția de mucus, iar în această situație lactatele trebuie evitate.

Specialistul recomandă un consum de maxim două-trei căni de ceai pe zi și nu mai mult de două-trei zile din același tip de ceai. Ceaiurile de mușețel, de gălbenele, cătina, merișoare, tei au efect calmant, antiinflamator, antitusiv și decongestionant, așadar pot fi consumate alternativ.

Nici condimentele nu sunt de ignorat. Consumați, din abundență, ceapă, usturoi, ardei iute, ghimbir pentru că acestea desfundă nasul și ameliorează tusea.

„Ceapa și usturoiul conțin antioxidanți și au proprietăți  antimicrobiene, însă există studii clinice limitate în ceea ce privește eficiența lor în tratarea răcelilor comune. Există un studiu care arată că suplimentele alimentare cu usturoi ar induce un răspuns imun la nivel celular ce ar putea reduce severitatea răcelii, însă este bine să consultați totuși un medic înainte de a vi le administra, întrucât sunt posibile interacțiuni cu alte medicamente ori alimente”, precizează specialistul în nutriție.

Ardeiul iute conține, pe lângă capsaicina (care dă gustul iute) și calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 și alți antioxidanți. De aceea consumul de ardei iute în timpul unei răceli poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite