Motivul pentru care e bine să mănânci portocale în lunile de iarnă

0
Publicat:

Portocalele sunt sărace în calorii, dar sunt pline de nutrienți, contribuind la  întărirea sistemului imunitar şi prevenirea apariției ridurilor. Deși au o multitudine de beneficii asupra sănătății și frumuseții, anumite categorii de vârstă ar trebui să evite citricele. 

suc portocale jpeg

O portocală de mărime medie (aproximativ 150 de grame) conține 80 de calorii, 250 miligrame de potasiu, 19 grame de carbohidrați și 1 gram de proteine.

O singură portocală îți asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu.

Portocalele sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folati, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu și cupru,  potrivit site-ului csid.ro. 

Beneficiile portocalelor pentru sănătate

Citricele reglează tensiunea arterială și scad riscul de boli cardiovasculare, menținând o inimă sănătoasă

Un studiu realizat de American Heart Association menționează că consumul zilnic de citrice ( portocale, mandarine, clementine, grepfrut), poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor deoarece aportul crescut de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puțin de 2% din populația adultă respectă recomandarea de a consuma cel puțin 4700 mg de potasiu zilnic.

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziția portocalelor sunt substanțe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătății inimii.

Potrivit unei cercetări, subiecții care au consumat peste 4000 mg de potasiu zilnic au prezentat un risc cu 50% mai redus de a face boli de inimă. Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menține sănătatea oaselor și reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Citricele au posibile efecte anticancerigene

Un consum regulat de banane, portocale și suc de portocale în primii doi ani de viață poate scădea riscul de apariție a leucemiei, concluzionează un studiu publicat în revista științifică American Journal of Epidemiology.

De asemenea, fiind un antioxidant puternic,  portocalele ajută la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic și în prevenirea cancerului colorectal.

Beneficiile portocalelor pentru frumusețe

Portocalele stimulează producția de colagen, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de colagen din țesuturi scade, motiv pentru care pielea se usucă şi apar ridurile.

O singură portocală este bogată în acid citric şi vitamina C, un duo imbatabil împotriva îmbătrânirii pielii.

De asemenea, conținutul crescut de vitamina C din portocale protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui și al poluării, previne apariția ridurilor şi îmbunătățește textura pielii. Acest antioxidant joacă un rol esenţial în formarea colagenului, proteina care asigură elasticitate pielii.

Expunerea prelungită la soare poate reduce nivelul de vitamina A din organism, ceea ce poate duce la leziuni dermatologice, au declarat medicii de la Universitatea din Maryland.

Portocalele previn apariția acneei

Portocalele sunt fructe bogate în vitamina A, care previne răspândirea bacteriilor şi virusurilor în organism. De asemenea, această vitamină este des utilizată ca ingredient de bază în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamația și, astfel, îmbunătăţeşte aspectul pielii.

Totodată, acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlăturând cu succes celulele moarte de la suprafața pielii şi micşorând porii, prevenind astfel apariția acneei.

Contraindicații privind consumul de portocale

Persoanele care urmează tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderație citrice, deoarece pot manifesta o creștere a nivelului de potasiu în sânge, mai menționează sursa citată. 

Aceeași atenționare este valabilă și în cazul suferinzilor de boli renale, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicații severe.

De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăți simptome precum arsurile la stomac și regurgitația.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite