Ce probleme pot să ascundă durerile de cap? Aflăm la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurologul Bianca Niţu Foto Dorin Constanda
Neurologul Bianca Niţu Foto Dorin Constanda

Fie că e vorba de dureri care apar din senin, fie că sunt declanşate de activitatea fizică, de anumite alimente sau chiar de sex, durerile de cap se numără printre motivele cele mai frecvente pentru care luăm pastile sau ne prezentăm la medic. Neurologul Bianca Niţu vine la Adevărul Live să ne explice cum se diagnostichează corect durerile de cap.

Cefaleea este foarte frecventă. Durerea de cap poate să ascundă de la lucruri foarte uşoare până la lucruri foarte complicate.

Ca să vorbim despre un tratament trebui să ştim tipul cefaleei – unde e localizată, unde apare, durata, cu ce se asociază durerea, ce anume o ameliorează. Corect ar fi să ţină fiecare un jurnal, minimum 4 săptămâni.

La ce vârstă poate apărea migrena?

Este importantă şi vârsta. Migrena poate apărea şi la pubertate. 2-6% din copii pot avea migrene. Incidenţa mare este între 25 şi 35 de ani dacă vorbim despre migrenă.

De câte feluri e cefaleea?

Cefaleea primară este o durere de cap care nu este un simptom al unei boli subiacente. Este de sine stătătoare.

Cefaleea secundară apare ca un simptom în cadrul unei boli. Poate apărea ca urmare a meningitei, encefalitei, AVC-ului, scleroză multiplă, boală Parkinson.

Când ar trebui să ne îngrijoreze durerile de cap?

Există două situaţii: prima, în care trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic, şi a doua în care ar trebuie să ne planificăm să mergem la medic.

Să luăm prima variantă: o durere de cap apărută brusc, de intensitate mare, însoţită de slăbiciune musculară, tulburări de vedere şi de vorbire. Pot fi semne de accident vascular-cerebral.

În a doua situaţie ne planificăm să mergem la medic atunci când durerea este, să spunem, mai accentuată seara, s-au modificat caracteristicile de până atunci, nu cedează la medicaţia pe care o luam până atunci fără prescripţie medicală. De obicei, lumea ia un atiinflamator.

Ce înseamnă cefalee de tensiune? Ce o declanşează ?

Activităţile zilnice stresul, deshidratarea, alimentaţia incorectă, mesele dezorganizate, obezitatea, fumatul.

Care e mecanismul prin care fumatul poate declanşa dureri de cap?

Nu fumatul în sine le declanşează, mecanismele nu sunt pe deplin cunoscute. Pe un fond de deshidratare, de mese neregulate, se pot accentua durerile de cap.

Coloana vertebrală poate da dureri de cap?

Da. Se numeşte cefalee cervicogenă. Sunt nişte puncte dureroase în regiunea occipitală. Cefaleea poate fi declanşată de statul foarte mult la birou fără pauză.

Cine e mai predispus la cefaleea de efort şi de ce apare?

Nu apare la toată lumea, ci la persoanele tinere în urma unui efort intens susţinut. Persoane care merg la sală şi fac efort sau ridică gantere de greutate foarte mare, nefiind obişnuiţi. E nevoie de un examen neurologic şi de o investigaţie imagistică cerebrală pentru a vedea despre ce e vorba.

Ce poate sugera o durere de cap care apare doar într-o parte? Sau în faţă?

Poate să însemne multe lucruri. Poate fi o migrenă care apare pe o singură parte unilaterală, pulsează şi interferă cu activităţile zilnice – atunci când cineva urcă scările, de exemplu. Se asociază cu fotofobie, fonofobie, greaţă, vărsături. Indicat este să mergem la medic.

Mecanismul migrenei poate fi un conflict neurovascular – adică atunci când traiectul nervului intră în contact cu un vas de sânge - sau poate fi vorba despre o malformaţie arteriovenoasă care vine în contact cu nervul.

Cât de frecventă e migrena?

Incidenţa poate fi 16% din populaţie. Poate fi invalidantă.

Ce este cefaleea în ciorchine?

O cefalee foarte puternică, cu mai multe atacuri scurte. Mai multe episoade într-o zi. Este bilaterală. Durata este între 30 de minute şi 3 ore. Există şi cefalee în timpul actului sexual. Doar că aici trebuie văzute caracteristicile. Poate fi înainte de actul sexual sau cefalee de orgasm. În aceste situaţii, este indicat să se consulte un medic.

Ce ar putea ascunde o astfel de durere de cap?

De regulă apare la tineri şi poateascunde un anevrism cerebral. Sau poate fi vorba despre o cefalee primară şi există tratament pentru asta. Medicaţie cu câteva ore înainte de actul sexual.

Ce urmăreşte investigaţia imagistică şi ce angiografia?

Angiografia arată eventualele probleme ale vaselor de sânge, tromboze venoase profunde, de exemplu, iar examinarea imagistică arată eventuale tumori care pot sta în spatele unei dureri de cap.

Există situaţii în care avem dureri de cap fără să existe o cauză?

Da.

Ce carenţe de vitamine pot determina durerile de cap?

Vitamina B12 – apare la persoane vegetariene -deficitul poate afecta nervii periferici, vitamina D.  

Care dintre sexe e mai predispus la dureri de cap?

Femeile. Raportul e de 3 la 1. Apare mai des seara. Există şi cefalee de menstruaţie care apare cu câteva zile înainte de ciclu şi poate dura şi câteva zile după.

Despre tratament.

Antiinflamatoare – ibuprofen, paracetamol, 200-800 de miligrame pe zi pentru cefalee. Dar cel mai bine ar fi să fie prescrise de medic. Durerea de cap poate ceda şi la cafeină, la unele persoane. Există şi o medicaţie profilactică împotriva migrenei – betablocantele.

Ne ajută alimentaţia să scăpăm de dureri de cap?

Mesele organizate ne ajută să nu mai avem dureri de cap. Fluctuaţiile de glicemie pot da dureri de cap cu stare de leşin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite