Ce plante echilibrează balanţa hormonală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extractele din plante se iau sub formă de infuzie, de tinctură sau de macerat
Extractele din plante se iau sub formă de infuzie, de tinctură sau de macerat

Talpa-gâştei, năprasnicul, mărarul şi zmeurul conţin substanţe care combat problemeca infertilitatea, simptomele menopauzei şi pilozitatea în exces.

Dezechilibrele hormonale stau la baza unor afecţiuni precum hipo/hipertiroidismul ori infertilitatea, care se pot manifesta printr-o gamă variată de simptome.

Aceasta deoarece hormonii circulă prin sânge şi, implicit, îşi pun amprenta asupra întregului organism: reglează metabolismul, ajută la dezvoltarea oaselor şi muşchilor, ne influenţează fertilitatea şi dispoziţia psihică. Însă balanţa hormonală poate fi uşor dezechilibrată, iar cel mai mult o vulnerabilizează medicamentele (de exemplu, pilulele anticoncepţionale şi antibioticele) şi stresul.

De asemenea, activitatea hormonilor poate fi influenţată şi de stilul de viaţă dezordonat. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia bogată în grăsimi „rele" se numără printre factorii perturbatori. Dezechilibrele de acest fel pot fi soluţionate cu ajutorul fitohormonilor (substanţe din plante care se aseamănă ca efect hormonilor).

În plus, este important ca persoana în cauză să-şi schimbe modul de viaţă şi să evite stresul pe termen lung. Atenţie, şi curele cu remedii din plante se fac sub stricta observaţie a fitoterapeutului!

Lemnul-dulce,aliatul fertilităţii

Infertilitatea de cauză hormonală se poate trata cu o serie de plante recunoscute pentru efectele terapeutice asupra aparatului genital atât la femei, cât şi la bărbaţi. Potrivit medicului de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, pentru rezolvarea acestei probleme se poate folosi ceaiul de năprasnic.

O lingură de plantă se infuzează în 250 ml de apă clocotită. Doza zilnică recomandată se stabileşte de la caz la caz, în funcţie de recomandarea fitoterapeutului. Rezultate bune atât în infertilitatea la femei, cât şi la bărbaţi au şi creţişoara, gălbenelele, coada-şoricelului şi urzica moartă albă. De asemenea, pentru îmbunătăţirea fertilităţii se mai recomandă lemnul-dulce (conţine fitoestrogeni).

În cazul femeilor care au chisturi (o cauză importantă de infertilitate), se recomandă plante cu un conţinut crescut de fitoprogesteron, precum zmeurul, care „dizolvă" chisturile. Utile sunt şi băile de şezut cu infuzii de coada-calului şi de coada-şoricelului (câte o jumătate de oră seara, înainte de culcare).

Talpa-gâştei „îmblânzeşte" menopauza

În jurul vârstei de 50 de ani, femeia intră în perioada firească a menopauzei. Din păcate însă, scăderea nivelului sangvin al unor hormoni determină o serie de simptome greu de suportat, printre care bufeurile, nervozitatea şi tulburările de somn.

Pentru a uşura această perioadă de tranziţie, prof. farmacist Ovidiu Bojor, cu competenţe în fitoterapie, ne recomandă plante cu acţiune sedativă şi cu proprietăţi hemostatice (opresc sângerarea). O astfel de plantă este talpa-gâştei. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă şi o cană de apă fierbinte. Pentru reglare hormonală, se beau una-două căni de ceai pe zi.

Şi ceaiul de fructe de păducel are efecte de reglare hormonală. Se bea o cană de infuzie (o lingură de fructe şi o cană de apă clocotită) pe zi, în mai multe reprize. „Din fructele de păducel se poate prepara şi tinctură (25 g de fructe se lasă la macerat zece zile în 100 ml de alcool de 60 de grade). Se iau 10-15 picături, de câte trei ori pe zi", spune prof. farmacist Ovidiu Bojor.

Roiniţă şi vineriţă, pentru tiroida bolnavă

Pentru cei care suferă de hipotiroidism ori, din contră, de hipertiroidism, există ceaiuri care tratează carenţa, respectiv excesul de hormoni tiroidieni. Plante cu caracteristici recunoscute în acest sens sunt roiniţa şi vineriţa. Infuzia se prepară după reţeta clasică (o lingură de plantă şi 200 ml de apă clocotită). Se pot bea până la patru căni de ceai pe zi, dar doza trebuie stabilită de un medic fitoterapeut.

Mărarul, indicat în caz de pilozitate excesivă

Dezechilibrele hormonale pot avea drept consecinţă creşterea părului în exces, inclusiv în regiuni nespecifice în cazul femeilor. Pilozitatea excesivă (hirsutism) apare din cauza excesului de testosteron (hormon specific masculin), care, în cantităţi mici, se secretă şi la femei. Pentru a echilibra balanţa cu hormonii feminini (estrogen şi progesteron), se poate folosi mărarul. O linguriţă de tinctură de mărar se combină cu 100 ml de apă.  Amestecul se bea de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite