Ce persoane manifestă risc ridicat de îmbolnăvire de diabet zaharat. Analizele recomandate de medicul specialist
0Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, caracterizată prin creșterea concentrației zahărului din sânge. Este important să depistăm cât mai precoce primele semne, ca să putem să beneficiem de un tratament adecvat, pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor.
Medicii specialiști recomandă următoarele tipuri de analize pentru a confirma diagnosticul de diabet zaharat:
1. Hemoglobina glicozilata (HbA1c) - HbA1c ≥ 6,5%;
2. Glicemia à jeun (pe nemâncate) ≥ 126 mg/dl, în absenţa unei ingestii calorice de minim 8 ore;
3. Glicemia la 2 ore (în cursul TTGO- testul de toleranţă la glucoză pe cale orală) ≥ 200 mg/dl; TTGO se efectuează folosind 75 grame de glucoză anhidră dizolvată
4. Glicemia măsurată ocazional (întâmplătoare), la un pacient cu simptome caracteristice de hiperglicemie sau criză hiperglicemică.
„Simptomele caracteristice pentru hiperglicemie sunt polidipsia (Polidipsia reprezinta simptomul manifestat prin senzația de sete excesivă care se asociază în mod frecvent cu poliurie secundare aportului hidric crescut), poliuria (micțiuni frecvente), polifagia (cunoscută și ca hiperfagie, este un termen medical care descrie senzația de foame extremă și lipsa de sațietate), scăderea ponderală inexplicabilă. Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat necesită două teste pozitive din aceeaşi probă sau din probe diferite, cu excepţia situaţiilor în care diagnosticul este clar (criză hiperglicemică sau simptome clasice de hiperglicemie, în prezenţa valorilor glicemice ≥ 200 mg/dl)“, a transmis Bianca Făsui, medic specialist Diabet zaharat nutriție și boli metabolice, Cabinetul de Diabet Zaharat din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Dacă rezultatele a două teste diferite sunt discordante, recomandarea este repetarea testului care depăşeşte valoarea prag de diagnostic, iar diagnosticul de diabet zaharat se confirmă pe baza acestuia.
Prediabetul-pacient aflat la risc de a dezvolta diabet zaharat
Prediabetul trebuie considerat o stare asociată cu un risc crescut de diabet zaharat și boli cardiovasculare. Pentru identificarea sa, se utilizează aceleași metode de screening ca pentru diabetul zaharat.
Criteriile Asociației Americane de Diabet recomandă testarea depistării diabetului zaharat la persoanele supraponderale şi care au factori adiţionali de risc pentru diabetul zaharat:
- Rude de gradul întâi cu diabet zaharat;
- Grup etnic/rasial cu risc înalt (afro-americani, hispanici, amerindieni, etc.);
- Istoric de boli cardiovasculare;
- Hipertensiune arterială (≥ 140/90 mmHg sau terapie antihipertensivă);
- HDLc < 35 mg/dl şi/sau trigliceride >250 mg/dl
- Sedentarism;
- Femei cu sindrom de ovar polichistic;
- Alte condiţii clinice asociate cu insulinorezistenţă (de ex. acanthosis nigricans).
„Persoanele cu diagnostic anterior de DZG vor fi testate cel puţin la trei ani pe tot parcursul vieţii. La toate celelalte persoane, screeningul începe la vârsta de 35 de ani. Dacă rezultatele sunt normale, testarea trebuie repetată la fiecare trei ani, dar testarea mai frecventă poate fi luată în considerare în funcţie de rezultatele iniţiale şi de statusul de risc“, menționează medicul specialist Bianca Făsui.