Petrecere de Lăsatul Secului pe Transalpina. Tocană de oaie, lăutari și un foc uriaș pentru alungarea spiritelor rele

0
Publicat:

Lăsata Secului, ziua care marchează începerea Postului Paștelui, a fost marcată în zona Novaci (Gorj), pe Transalpina, de un ospăț cu produse tradiționale și un mare foc care să alunge spiritele rele.

Turiștii au putut să deguste preparate tradiționale Foto: Mărioara Băbu/Facebook
Turiștii au putut să deguste preparate tradiționale Foto: Mărioara Băbu/Facebook

La petrecere au fost prezenți turiști și localnici. Petrecerea a avut loc la ieșire din Novaci, pe un platoul aflat lângă Transalpina, drumul care ajunge la cele mai mare înălțime din România și care face legătura între Oltenia și Ardeal. Mâncarea tradițională a fost pregătită la ceaune.

„Tocanul de oaie“ a fost unul dintre produsele cele mai apreciate. Băcița Mărioara Babu, care se ocupă de stâna Ștefanu de pe Transalpina, s-a ocupat de prepararea acestui produs tradițional, pentru care a obținut atestat ca produs tradițional de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Turiștii au putut să deguste preparate tradiționale Foto: Mărioara Băbu/Facebook
Turiștii au putut să deguste preparate tradiționale Foto: Mărioara Băbu/Facebook

Băcița a de la stâna Ștefanu distincția de „Tezaur viu”, acordată de Ministerul Culturii.

„Ne bucurăm de aceste mâncăruri tradiționale“

Turiștii au fost încântați de această petrecere. „Am citit pe Facebook despre acest eveniment și, dacă tot coboram de la munte, am decis să trecem și să ne bucurăm de aceste mâncăruri tradiționale“, a spus un turist.

Mai mulți artiști locali de muzică populară au întreținut atmosfera, iar totul s-a terminat cu un foc imens.

Drumul atrage turiștii ca un magnet 

Transalpina a dus la o dezvoltare a turismului în zona Novaci și Rânca. Drumul atrage turiștii din țară și străinătate ca un magnet datorită peisajelor spectaculoase. În special motocicliștii străini apreciază acest traseu montan și vin an de an în număr tot mai mare.

Numărul pensiunilor din Rânca, dar și din alte zone de pe Transalpina a crescut foarte mult.

Drumul Regelui, așa cum mai este denumit, deoarece a fost construit la inițiativa lui Carol al II-lea, are o lungime de 150 de kilometri și face legătura dintre localitățile Bengești Ciocadia (Gorj) și Sebeș (Alba).

În Pasul Urdele, Transalpina ajunge la o înălțime de 2.145 de metri.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite