Bugetarii unei comune s-au trezit fără contribuții plătite la pensie. Cine este de vină

0
Publicat:

Zeci de funcționari și chiar cadre didactice din comuna Săcelu, județul Gorj, au aflat cu stupoare că nu au plătite contribuțiile sociale și pentru pensie pe o perioadă de 21 de luni.

Fostul contabil al Primăriei Săcelu este acuzat că a făcut o mare greșeală Foto: As în Gorj
Fostul contabil al Primăriei Săcelu este acuzat că a făcut o mare greșeală Foto: As în Gorj

Această situație s-a întâmplat în urmă cu 13 ani, însă a ieșit la iveală abia acum, când o salariată se pregătea să se pensioneze și a aflat că Primăria Săcelu nu a achitat contribuția la pensie.

Femeia a dat în judecată Primăria Săcelu, pentru a i se achita contribuțiile pe perioada respectivă, ca să își poată primi pensia la limită de vârstă.

Un funcționar public se apropie de pensionare și a cerut stagiul de cotizare. A aflat că nu are stagiul de cotizare complet. Noi nu putem interveni și să achităm decât în baza unei hotărâri judecătorești, astfel că a apelat la instanța de judecată“, a explicat primarul comunei Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, despre modul în care s-a descoperit această situație.

Primarul Ghe. Dumitrelea va încerca să recupereze prejudiciul Foto: Facebook/Ghe. Dumitrelea
Primarul Ghe. Dumitrelea va încerca să recupereze prejudiciul Foto: Facebook/Ghe. Dumitrelea

Peste 60 de salariați nu au contribuțiile plătite

Peste 60 de salariați și cadre didactice din localitatea Săcelu nu au contribuțiile plătite pe o perioadă de aproape doi ani. 

„Nu au fost depuse declarațiile din ianuarie 2011 și până în septembrie 2012. Este o perioadă 21 de luni. Sunt peste 60 de persoane. Este vorba de angajații primăriei, angajații de la școală și toți consilierii locali. În perioada respectivă, în programul de salarii, fiecare categorie de angajați erau pe un anumit capitol, adică funcționarii pe un capitol, ceilalți salariați pe un alt capitol. Contabilul din perioada respectivă nu a bifat toate capitolele“, a spus contabilul șef al Primăriei Săcelu, Liliana Dragotă.

Potrivit acesteia, au fost descoperite situații în care pentru unii profesori și asistenți personali nu erau depuse deloc declarațiile pentru plata contribuțiilor.

Penalitățile și dobânzile se vor recupera de la persoanele responsabile

Primarul comunei Săcelu a spus că și lucrătorii de la Finanțe au o parte de vină pentru că nu au făcut verificări: „Este vorba de o neglijență în serviciu din partea persoanelor care lucrau la contabilitate în perioada respectivă. Nici cei de la Finanțe nu au verificat situația. Aveau și ei obligația să verifice dacă toate contribuțiile s-au plătit“.

Primarul Gheorghe Dumitrelea a precizat că se vor calcula penalități că va încerca să recupereze aceste sume de la persoanele care au greșit în perioada respectivă când el nu ocupa funcția de primar. 

„Se face procedura de recalculare, se vor depune din nou acele declarații, la care se vor adăugat penalități și dobânzi de întârziere. Se vor calcula sumele de penalități, care nu vor fi prescrise și voi face demersurile ca să le imputez persoanelor care sunt responsabile. Încercăm să recuperăm banii, pentru că așa ne obligă Curtea de Conturi. Calculele vor fi făcute de Finanțe“, precizează el.

Contabilii respectivi nu mai lucrează în Primăria Săcelu, potrivit lui Gheorghe Dumitrelea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite