Ce fel de dureri pot fi atenuate prin fizioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedurile pot fi aplicate fie în asociere cu medicaţia, fie ca terapie unică în caz de boli reumatismale şi de sindrom disfuncţional.

În scopul atenuării durerilor şi/sau redării funcţionalităţii unor regiuni ale corpului, specialiştii recomandă tehnici de fizioterapie ce presupun utilizarea unor curenţi cum ar fi cei folosiţi în cazul galvanizării. De asemenea, sunt indicate proceduri ce folosesc curenţi diadinamici, curenţi interferenţiali, unde scurte, microunde, diapulsul sau ultrasunetele. Acestora li se adaugă laserterapia, terapia prin mişcare sau kinetoterapia şi scripetoterapia (folosirea unor greutăţi în scopul recâştigării forţei musculare).

Termoterapia este şi ea inclusă în categoria procedurilor de fizioterapie şi presupune utilizarea gamei de raze infraroşii, de raze ultraviolete, aplicarea în zonele afectate de pachete calde sau reci, băile calde, duşurile terapeutice şi sauna. „Fizioterapia reprezintă o metodă adjuvantă de mare valoare atunci când se asociază terapiei medicamentoase.

Aceasta poate deveni chiar terapie unică atunci când medicamentele sunt contraindicate, cum ar fi, de exemplu, în cazul persoanelor care fac dializă sau al celor care suferă de hepatite acute sau cronice, de pancreatită, de insuficienţă renourinară, de ulcer gastric sau duodenal, de gastrită, de colită sau de reflux gastroesofagian", spune medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana-Ozana Tache de la Centrul de Recuperare medicală Medical Care din Bucureşti.

Calmează inflamaţiile articulare

Durerile cauzate de bolile reumatismale pot fi semnificativ atenuate cu ajutorul procedurilor de fizioterapie care presupun folosirea undelor infraroşii, ultrasunetelor, hidroterapiei sau kinetoterapiei. Astfel, potrivit medicului Georgiana Tache, terapia poate fi aplicată persoanelor cu gonartroză, cu coxartroză, celor cu artroză a articulaţiilor mâinilor sau picioarelor, însoţită de deformări articulare, dar şi persoanelor cu spondiloză cervicală sau cu lombosciatică. Mai mult decât atât, procedurile de fizioterapie, inclusiv programul de kinetoterapie, este recomandat în cazul unor afecţiuni inflamatorii cu evoluţie cronică, precum reumatismul poliarticular, poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă.

Procedurile de fizioterapie, în special cele care presupun folosirea curentului galvanic, sunt folosite şi în domeniul stomatologiei. Mai exact, ele pot fi recomandate în caz de artrite sau de artroze ale articulaţiei mandibulare sau pentru a calma durerile apărute după o lucrare sau după o extracţie dentară. În plus, fizioterapia este de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu nevralgie de trigimen sau cu pareză de nerv facial.

Terapie unică în caz de sindrom disfuncţional

Şedinţele de kinetoterapie sunt în mod special indicate persoanelor cu tulburări disfuncţionale. „Kinetoterapia este terapie unică atunci când avem de-a face cu sindromul disfuncţional instalat secundar unor probleme cum ar fi tulburările de creştere la copii şi la adolescenţi, scăderea tonusului muscular în contextul un fracturi sau al unor traumatisme ale aparatului locomotor, urmate de intervenţie chirurgicală sau de imobilizare în aparat gipsat", mai spune medicul Georgiana Tache. De asemenea, fizioterapia este indicată pentru a grăbi recuperarea şi pentru a atenua durerile după anumite boli neurologice, după intervenţii neurochirurgicale, după traumatisme craniene sau de coloană vertebrală, care au necesitat repaus prelungit la pat.

"Fizioterapia poate fi folosită ca terapie unică pentru a atenua durerile atunci când medicamentele sunt contraindicate.''
Georgiana-Ozana Tache
medic primar balneofizioterapie

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite