Ce este meningita, boala care l-a ucis pe chitaristul Jeff Beck: cum se previne

0
Publicat:

Veteranul rock și chitaristul Jeff Beck, laureat al premiilor Grammy, a murit la vârsta de 78 de ani, din cauza unei meningite.

Care sunt simptomele meningitei / Foto: Shutterstock
Care sunt simptomele meningitei / Foto: Shutterstock

Directorul executiv al organizației caritabile Meningitis Now, Dr. Tom Nutt, a declarat că vestea șocantă a fost un memento despre boala „devastatoare" și despre capacitatea acesteia de a afecta orice categorie de vârstă.

„Îi încurajăm pe toți să se asigure că sunt conștienți de semnele și simptomele meningitei și să aibă încrederea de a acționa rapid și de a solicita ajutor medical în cazul în care cred că se pot îmbolnăvi", a spus el.

Meningita și cauzele ei

Meningita reprezintă umflarea meningelor, mucoasa care înconjoară creierul și măduva spinării, și este cauzată de germeni. Este o boală gravă, care pune viața în pericol și poate ucide o persoană chiar și în câteva ore. 

Meningita bacteriană — cea pe care a  avut-o Jeff Beck — este de obicei cea mai gravă formă, potrivit Meningitis Research Foundation (MRF), scrie Evening Standard.

Meningita virală „aproape niciodată nu pune viața în pericol", în timp ce al treilea tip — meningita fungică — este gravă, dar foarte rară în Marea Britanie și Irlanda. Aceasta tinde să afecteze doar persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

În plus, meningita poate provoca sau apărea în același timp cu septicemia, un fel de otrăvire a sângelui cauzată de infecție.

Care sunt simptomele

Dr. Tom Nutt, direcotul executiv al Meningitis Now spune că există multe semne și simptome comune la adulți: febră, mâini și picioare reci, vărsături, somnolență, confuzie și iritabilitate, dureri musculare severe, piele palidă și pătată, pete și erupții cutanate, dureri de cap, gât înțepenit, aversiune față de luminile puternice și convulsii/convulsii.

Organizația caritabilă spune că simptomele timpurii sunt adesea: febra, durerile de cap, vărsăturile și durerile musculare.

În plus, un bebeluș sau un copil sub cinci ani, o grupă de vârstă deosebit de vulnerabilă la această boală, se poate confrunta cu boala dacă refuză mâncarea sau prezintă plânsete și gemete neobișnuite.

O erupție cutanată care nu dispare sub presiune poate fi un semn de meningită și septicemie . Meningitis Now sugerează utilizarea unui „test de sticlă" dacă o erupție cutanată este suspectată ca fiind un simptom:

- Apăsați ferm partea laterală a unui pahar transparent pe piele.

- Petele/erupția pot dispărea la început, continuați să verificați.

O pată sau o erupție cutanată care nu se estompează sub presiune reprezintă o urgență medicală.

Cum se previne și cum se tratează

Există vaccinuri disponibile pentru a proteja împotriva unora dintre bacteriile și virusurile comune care provoacă meningita — cum ar fi meningococul și rujeola, oreionul și rubeola. Dar nu toate cauzele pot fi prevenite prin vaccinare, iar tratamentul va depinde de germenii care au provocat infecția.

Meningita cauzată de bacterii necesită un tratament urgent cu antibiotice. 

Pe cine afectează

Meningita poate afecta toate grupele de vârstă, chiar dacă copiii nu fac parte din categoria de risc. 

Un studiu realizat pentru Meningitis Now a arătat că 96% dintre persoanele de peste 65 de ani nu se consideră expuse riscului de meningită și septicemie, în ciuda faptului că riscul de meningită crește la adulții mai în vârstă.

Dr. Nutt a declarat: „Decesul lui Jeff ne reamintește că meningita nu este doar o boală care afectează copiii și adolescenții, ci poate afecta pe oricine, la orice vârstă."

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite