A murit legendarul chitarist Jeff Beck

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jeff Beck a murit la vârsta de 78 de ani, din cauza unei meningite. El a fost unul din cei mai inovativi chitariști. A cântat cu Yardbirds și a format grupul Jeff Beck Group.

Jeff Beck a murit FOTO EPA-EFE
Jeff Beck a murit FOTO EPA-EFE

"În numele familiei, cu profundă tristeţe vă anunţăm decesul lui Jeff Beck. După ce a contactat brusc o meningită basteriană, el a murit liniştit ieri", se arată în comunicat, miercuri seară, pe site-ul oficial al muzicianului. 

De cei mai mulți fani era numit unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor. Jeff Beck avea degetele asigurate pentru suma de 7 milioane de lire sterline, potrivit news.ro

De-a lungul carierei a fost pionierul jazz-rock-ului și a experimentat cu efecte fuzz și distorsiuni, deschizând calea pentru subgenuri. Printre cele mai cunoscute subgenuri sunt psyck rock și heavy metal. A câștigat de opt ori premiul Grammy și a primit premiul Ivor Novello pentru contribuția la muzica britanică. 

Și legendarul Mick Jagger i-a adus un omagiu prin postarea unui clip pe Twitter spunând că lumea a pierdut un om minunat și unul din cei mai mari chitariști ai lumii.

"Nimeni nu cântă la chitară ca Jeff", a spus pe Twitter Gene Simmons de la formaţia rock Kiss.

Jeff Beck a fost inclus de două ori în celebrul panteon Rock & Roll Hall of Fame - în 1992, alături de trupa The Yardbirds, şi în 2009, ca muzician solo. În 2015, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul al cincilea în topul celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor, cu o poziţie înaintea lui B.B. King, o legendă a muzicii blues.

În 2022, Jeff Beck a lansat ultimul său album, intitulat ''18'' - o colecţie de 13 melodii, majoritatea coveruri - şi realizat în colaborare cu starul de la Hollywood Johnny Depp.

''Am construit încet-încet melodii care ne plac. Nu ne-am făcut niciun plan'', a spus Beck la vremea respectivă.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Chitaristul, pe numele său adevărat Geoffrey Arnold Beck, s-a născut în oraşul Wallington, din Anglia, şi a fost pasionat de muzică încă din copilărie.

După ce l-a cunoscut întâmplător pe Jimmy Page, Jeff Beck s-a alăturat trupei The Yardbirds în 1965, înlocuindu-l pe fostul chitarist al formaţiei, Eric Clapton.

A părăsit formaţia după doar doi ani pentru a se dedica unei cariere solo.

Jeff Beck a lansat primul său single solo, ''Hi Ho Silver Lining'', în 1969.

Întrucât succesul iniţial ca muzician solo a fost limitat, Beck a format trupa The Jeff Beck Group, din care mai făceau parte Rod Stewart (voce), Ronnie Wood (bas), Nicky Hopkins (clape) şi Aynsley Dunbar (tobe).

De-a lungul întregii cariere, Jeff Beck a câştigat opt premii Grammy. Primul trofeu l-a obţinut în 1985 graţie piesei instrumentale ''Escape''.

A fost recompensat cu un al doilea Grammy în 1989 pentru albumul ''Guitar Shop'', realizat în colaborare cu Terry Bozzio şi Tony Hymas, iar în 2001, a câştigat un al treilea Grammy pentru melodia ''Dirty Mind'', de pe albumul ''You Had It Coming''.

Jeff Beck a lansat albumul ''Live At Ronnie Scott's'' în 2009, care i-a adus un Grammy pentru piesa ''A Day In The Life'', iar ulterior a obţinut alte două trofee Grammy cu albumul solo din 2010, ''Emotion & Commotion''.

De-a lungul carierei, Beck a cântat alături de muzicieni prestigioşi printre care Nile Rodgers, cu care a colaborat la albumul ''Flash'', ce include single-ul ''People Get Ready'' - un cover după melodia lui Curtis Mayfield, cu Rod Stewart la voce.

A cântat şi alături de Mick Jagger pe albumul ''Primitive Cool'' din 1987, iar ulterior a colaborat cu Roger Waters şi cu Jon Bon Jovi.

Jeff Beck a contribuit de asemenea la coloana sonoră semnată de Hans Zimmer pentru filmul ''Days of Thunder'', care îl are pe Tom Cruise în distribuţie.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite