Ce avantaje le aduce femeilor operaţia de apendicită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndepărtarea chirurgicală a apendicelui poate creşte şansele femeilor de a rămâne însărcinate, potrivit unui studiu publicat recent.

Observaţia a fost făcută de cercetătorii Universităţii Dundee din Scoţia, care au analizat una dintre cele mai mari baze de date medicale din lume, UK General Practice Research Database. Din cele 76.000 de femei care au făcut operaţia de apendicită, 39% au rămas însărcinate în următorii 10 ani. Şansele de concepere ale femeilor care nu au efectuat această intervenţie chirurgicală au fost de doar 28%. Specialiştii au ţinut cont, în studiul lor, de vârsta femeilor, de metodele contraceptive folosite, de problemele medicale cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, precum şi de alţi factori.

Legătura pe care cercetătorii au stabilit-o între operaţia de apendicită şi fertilitatea femeilor este deocamdată doar statistică. Ei au anunţat că vor continua studiile pentru a afla dacă femeile care au nevoie de această intervenţie chirurgicală ar avea anumite particularităţi legate de fertilitate.

Contrar unui mit, nu reduce fertilitatea

Unul dintre medicii chirurgi care a efectuat cercetarea, dr. Sami Shimi, a precizat că nu recomandă femeilor să facă operaţia de apendicită pentru a-şi creşte şansele de a aduce pe lume copii. „Rezultatele studiului arată că femeile care au nevoie de această intervenţie nu trebuie să-şi facă probleme cu privire la fertilitate", a declarat acesta.

Până acum, circula idea potrivit căruia apendicectomia (cum este numită medical intervenţia) ar reduce şansele femeilor de a concepe din cauză că ţesutul cicatricial rezultat ajunge la nivelul trompelor uterine şi blochează coborârea ovulelor spre uter.

Citeşte şi:
Roşiile organice chiar sunt mai bune decât cele obişnuite

SUA: A fost aprobat primul test HIV care se poate face acasă

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite