Caz nou de ciumă bubonică. Ce trebuie știut despre boala care a decimat jumătate din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciuma bubonică, una dintre bolile care a ucis între 30 și 50% din populația Europei în Evul Mediu, a revenit în atenția publicului odată cu raportarea unui nou caz.

Ciuma bubonica a ucis milioane de oameni în Europa
Un nou caz de ciuma a fost raportat în SUA - Foto Arhiva

Un nou caz de ciumă a fost descoperit în SUA. Da, vorbim despre boala bacteriană denumită și Moartea Neagră, care a făcut ravagii în Europa. Se estimează că au murit între 75.000.000 și 200.000.000 de persoane în Eurasia din cauza ciumei.

Chiar dacă acum este mai ușor de tratat cu antibiotice, rămâne o problemă de sănătate. Această boală afectează în fiecare an câțiva americani, scrie presa din SUA, iar săptămâna trecută oficialii din domeniul sănătății din statul Colorado tocmai au confirmat un caz uman de infecție bacteriană. 

Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) estimează că există șapte cazuri de ciumă la om pe an în SUA, iar în februarie, oficialii din Oregon au raportat-o la o persoană care probabil a luat-o de la pisica sa bolnavă, scrie Euronews. 

Ce este ciuma bubonică 

Ciuma bubonică este cea mai comună formă de ciumă și se răspândește în mod natural printre rozătoare, cum ar fi șobolanii. Alte forme includ ciuma septicemică și ciuma pneumonică, fiecare având manifestări specifice. 

Infecția se manifestă prin umflarea ganglionilor limfatici, localizați în zone precum inghinal, axilar și gât. Alte simptome includ febră bruscă, frisoane și dureri de cap, abdomen, picioare și brațe. 

Cum se transmite ciuma

Ciuma este transmisă prin înțepăturile puricilor infectați, care se găsesc pe rozătoare și pot infecta și animalele de companie și oamenii. De asemenea, infecția poate fi contractată prin contactul cu fluide corporale infectate sau prin picăturile respiratorii în cazul ciumei pneumonice, cea mai gravă formă. 

Ciuma pneumonică este cea mai mortală și cea mai ușor de răspândit, cu o rată de mortalitate de aproape 100 % netratată, a declarat Lisa Morici, microbiolog și imunolog la Facultatea de Medicină a Universității Tulane, potrivit sursei citate. 

Cazuri recente  

În Statele Unite, cazuri sporadice de ciumă sunt raportate anual, cele mai multe în zonele rurale ale statelor din vest precum New Mexico, Arizona, Colorado, California, Oregon și Nevada, potrivit CDC. 

O persoană din Pueblo, Colorado, la aproximativ 160 de mile sud de Denver, a fost infectată cu ciuma bubonică, au declarat luni oficialii locali din domeniul sănătății.  

La nivel global, ciuma este întâlnită cel mai mult în Congo, Madagascar și Peru, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Totuși, ca europeni ne putem declara norocoși. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), ciuma a fost absentă din Europa de peste o jumătate de secol. 

Condițiile de viață erau foarte diferite decât sunt acum. Am avut medii urbane de mare densitate, care erau adesea infestate de șobolani. Acesta a fost un teren propice pentru transmiterea ciumei”, a declarat Rebecca Eisen, un biolog cercetător pentru Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Colorado, pentru USA Today

Tratament și prevenție 

Tratată prompt cu antibiotice, ciuma bubonică poate fi vindecată. Însă, prevenția rămâne esențială, inclusiv menținerea igienei personale și a mediului înconjurător, evitarea contactului cu animale bolnave sau moarte, și utilizarea de spray-uri cu DEET în zonele cu riscul de purici. 

Ciuma nu a fost niciodată eradicată, doar că medicina a avansat, iar boala tratată rapid poate fi vindecată. 

Deși există un vaccin împotriva ciumei, acesta este recomandat doar pentru persoanele expuse la un risc ridicat de infecție, precum lucrătorii din laboratoare și personalul medical. Nu există vaccin disponibil în mod obișnuit în SUA sau Europa.  

Lisa Morici a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare, deoarece, deși vaccinurile utilizate în alte regiuni ale lumii sunt eficiente împotriva ciumei bubonice, nu există dovezi solide că acestea oferă protecție împotriva formei pneumonice a bolii. Ea a adăugat că testarea unui vaccin împotriva ciumei ar întâmpina dificultăți etice și logistice considerabile. 

Deoarece forma bubonică este destul de tratabilă cu antibiotice și, de asemenea, destul de rară - nu vezi mii și mii de cazuri de ciumă pe an - pur și simplu nu există o piață uriașă pentru un vaccin împotriva ciumei în acest moment", a declarat Morici. 

Ar trebui să ne facem griji? „Oamenii sunt cu adevărat gazde accidentale”, a spus dr. Michelle Barron, director medical principal pentru prevenirea și controlul infecțiilor UCHealth și profesor de medicină și consilier la Școala de Sănătate Publică din Colorado. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite