Bugetul de sănătate publică primește 200 milioane lei, după ce Ministerul Sănătății alocase cu 30% mai puține fonduri

0
Publicat:

Guvernul a intervenit cu alocări suplimentare de fonduri pentru programele naționale de sănătate publică, după ce acestea au primit un buget redus pentru anul 2024. Ministerul Sănătății a stabilit inițial un buget cu 30% mai mic față de anul trecut.

Vaccin Covid - Foto arhiva
Programul de vaccinare a primit un buget redus cu peste 50%, în 2024 - Foto Arhivă

Concret, Ministerul Sănătății a stabilit un buget de 860 de milioane de lei pentru cele 13 programe naționale de sănătate publică, cu peste 30% mai puțin față de bugetul din 2023. 

Abia acum autoritățile au recunoscut că suma nu este suficientă, astfel că guvernul a alocat fonduri suplimentare în valoare de 200 de milioane de lei pentru a finanța programele naţionale de sănătate publică. 

Mă refer aici în special la achiziţia de vaccinuri, în cadrul programului naţional de vaccinare, pentru tratamentul pacienţilor infectaţi HIV-SIDA şi, de asemenea, pentru partea de securitate transfuzională. Bugetul alocat pentru toate aceste activităţi nu era suficient şi este foarte bine că Guvernul a alocat această sumă, care face funcţionale aceste programe”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței Executivului, potrivit 360medical.ro. 

În total, guvernul a alocat suplimentar 1,9 miliarde de lei către bugetul Ministerului Sănătății. Din această sumă, 125 de milioane de lei vor fi destinați construcției centrelor de mari arși de la Târgu Mureș, Timișoara și București. Totodată, 210 milioane de lei au fost alocate pentru acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății, cum ar fi terapia intensivă, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, trauma, neonatologia și recuperarea post-AVC. 

Buget redus drastic pentru programele naționale de sănătate publică 

Din bugetul total de 860 de milioane de lei pentru 2024, cea mai mare alocare a fost pentru programul național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV/SIDA, cu 245,8 milioane de lei (28,6% din bugetul total). Suma a fost redusă la jumătate față de 2023.  

Programul național de vaccinare a primit 178,1 milioane de lei (20,7% din bugetul total), o scădere de 53,6% față de anul precedent. Finanțarea pentru programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare a fost redus drastic de la 54,3 milioane de lei la 7,09 milioane de lei.  

În plus, programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei a primit doar 11,7 milioane de lei în bugetul pentru 2024, o reducere de aproape trei ori față de cele 30,6 milioane de lei alocate în 2023. Asta în condițiile în care suntem pe primul loc în UE la numărul de cazuri de TBC, o afecțiune contagioasă cu grad ridicat de mortalitate. Numai anul trecut au fost înregistrate 9.572 de cazuri, din care peste 400 în rândul copiilor.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite