Câte feluri de diabet există? Lucruri mai puţin ştiute despre această boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul împotriva diabetului impune pentru mulţi pacienţi testarea, în fiecare zi, a nivelului glucozei în sânge
Tratamentul împotriva diabetului impune pentru mulţi pacienţi testarea, în fiecare zi, a nivelului glucozei în sânge

Milioane de persoane la nivel mondial sunt afectate de diabet, boală considerată de medici o adevărată epidemie a timpurilor moderne. Afecţiunea medicală este caracterizată printr-o creştere a nivelului glucozei în sânge, ca urmare a deficitului de insulină, a funcţionării improprii a acesteia sau ambele.

Nedepistat la vreme şi netratat, diabetul duce la complicaţii serioase preum orbirea, bolile de rinichi, cardiovasculare, amputaţii ale membrelor şi moarte prematură.

La nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet s-a mărit de patru ori faţă de 1980, ajungând la 422 de milioane de persoane, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Doar în SUA sunt peste 30 de milioane de bolnavi de diabet, adică mai mult de 9% din totalul populaţiei. Se estimează că există alte 7 milioane de oameni nediagnosticaţi.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit

Există mai multe tipuri de diabet. Cele mai cunoscute sunt diabetul de tip 1 şi diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 apare din pricina faptului că sistemul imunitar distruge celulele beta ale pancreasului, singurele care produc insulină. Această formă de diabet apare de obicei la copii şi adolescenţi. Circa 5-10% din bolnavi au acest tip de diabet. Factorii de risc în diabetul de tip 1 sunt legaţi de bolile autoimune, genetici şi de mediu. Nu se cunoaşte nicio cale de prevenţie în diabetul de tip 1.

Diabetul de tip 2 este precedat la cei mai mulţi pacienţi de prediabet, adică atunci când nivelul glucozei din sânge este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2. Studiile arată că multe dintre modificările de substanţă aferente diabetului apar în prediabet.

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte – între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate. Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii şi adolescenţi diabetul de tip 2 este destul de rar întâlnit.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viaţă sănătos, cu multă mişcare, alimentaţie sănătoasă, renunţarea la fumat şi la consumul excesiv de alcool.

Diabetul gestaţional nu înseamnă că femeia a avut boala înainte de a rămâne însărcinată sau că va rămâne cu această afecţiune după ce va naşte, ci este o formă de intoleranţă la glucoză. Boala afectează circa 4% din gravide.

Alte tipuri de diabet pot apărea în urma unor intervenţii chirurgicale, tratamente medicamentoase, infecţii sau alte boli. Aceste tipuri de diabet sunt prezente la 1-5% din cazurile diagnosticate.

Semnele diabetului

Urinarea frecventă, setea şi foamea excesive, deteriorări ale vederii, amorţeli ale membrelor, oboseală, piele uscată, răni care se vindecă greu, infecţii frecvente sunt doar câteva dintre simptomele pe care le poate da diabetul.

Adulţii cu diabet au un risc de 2-4 ori mai mare de a muri din pricina bolilor cardiovasculare, comparativ cu ceilalţi care nu au diabet. Bolnavii cu diabet au un risc mai mare de hipertensiune, boli de rinichi, orbire, iar între 60-70% au o formă medie sau severă de neuropatie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite