Cât de dependenți suntem de telefoane. Obiceiurile care ne pot pune viața în pericol

0
Publicat:

În anul 2023, aproape orice persoană deține un telefon inteligent. Acest gadget a devenit, pentru mulți dintre noi, un lucru indispensabil. Astfel, nu este de mirare că foarte mulți români petrec ore în șir în fața ecranelor luminoase.

Telefon mobil SURSĂ Arhiva Adevărul
Telefon mobil SURSĂ Arhiva Adevărul

Acest lucru nu ar fi neapărat o problemă, susțin specialiștii, dacă am reuși să renunțăm la utilizarea smarphone-ului în unele momente importante ale zilei.

Românii, legați de tehnologie

Statisticile înregistrate în urma unui studiu efectuat de către compania Daedalus arată că românii nu renunță la telefon nici în momentul în care merg la toaletă. Astfel, 81% dintre respondenți au recunoscut că își iau telefonul la baie iar acest lucru a devenit, cu trecerea timpului, o obișnuință.

Totodată, oamenii nu renunță la gadgeturi nici când se află la volan. 29% dintre români își verifică telefonul când sunt la semafor, iar 25% trimit mesaje când stau în trafic. Totodată, telefoanele sunt utilizate în timpul condusului și pentru anumite aplicații precum Google Maps sau Waze.

Ce părere au medicii despre acest fenomen

Fără îndoială, în ultimii ani, tehnologia a evoluat vizibil iar pe telefoanele tuturor românilor putem găsi aplicaţii extrem de cunoscute ale reţelelor de socializare.

Astfel, de cele mai multe ori, oricine deţine un telefon mobil are, automat, conturi pe mai multe platforme, precum TikTok, Facebook, Instagram sau Twitter. Acest lucru nu ar fi neapărat dăunător, susţin specialiştii, dacă ele nu ar fi utilizate în mod constat, unele persoane petrecând foarte multe ore pe zi în faţa ecranelor luminoase. 

,,Este foarte nociv să stăm pe telefoane înainte de culcare, deoarece vorbim despre ecrane cu lumină albastră care afectează arhitectonica normala a somnului. Nu este în regulă să stăm ore întregi pe reţelele de socializare. Sunt extrem de acaparante din punct de vedere informaţional, găsim culori, poze, filmuleţe care reprezintă o închisoare digitală. Se transformă dintr-o formă de relaxare într-o înlănţuire, o dependenţă de conţinut", precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite