Care sunt cauzele mai puţin cunoscute ale oboselii cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala accentuată trebuie să te trimita la medic FOTO Arhiva
Oboseala accentuată trebuie să te trimita la medic FOTO Arhiva

Starea de oboseală te apasă chiar dacă tocmai te-ai întors din concediu? Te simţi epuizat deşi iei vitamine cu pumnul? Dormi opt ore pe noapte, dar te trezeşti mai obosit decât te-ai culcat? Este posibil să fie vorba de ceva mai mult decât lipsa odihnei.

Placa bacteriană

Poate ai nevoie de un detartraj. Deşi pare surprinzător, placa bacteriană oboseşte organismul, care este nevoit să lupte împotriva bacteriilor din cavitatea bucală pentru a le bloca trecerea la nivelul plămânilor sau în sânge. De altfel, sportivii trebuie să-şi facă periodic detartraje, astfel încât performanţele fizice să nu le fie afectate. Detartrajul şi igienizarea atentă a gurii înseamnă înlăturarea a miliarde de bacterii din organism. Astfel apărarea imunitară este mai eficientă, nefiind obligată să se concentreze într-o singură regiune a corpului.

SFAT: mergi la dentist o dată la 6 luni pentru efectuarea unui detartraj.

Anemia

Oboseala cauzată de anemie este rezultatul lipsei de globule roşii, responsabile cu transportul oxigenului de la plămâni către ţesuturi şi celule. Dacă te confrunţi cu senzaţie de slăbiciune, respiraţie sacadată, palpitaţii, este foarte posibil să ai o carenţă de fier. Sunt predispuse la anemie femeile, mai ales dacă suferă de fibrom uterin, endometrioză. Lipsa de fier poate apărea şi în cursul sarcinii, în special în ultimul trimestru, motiv pentru care majoritatea gravidelor primesc suplimente cu fier. Persoanele care practică alergarea sunt de asemenea expuse riscului de anemie, întrucât impactul repetat al picioarelor cu solul provoacă microorganisme care distrug globulele roşii.

SFAT: efectuează anual o hemoleucogramă, pentru a verifica nivelul hemoglobinei, şi ai grijă să îţi asiguri necesarul zilnic de fier printr-o dietă bogată în proteine de calitate (carne de pui, curcan, peşte), legume verzi, leguminoase, fructe bogate în vitamina C (ajută la absorbţia fierului).  

Disfuncţii tiroidiene

Atunci când glanda tiroidă nu funcţionează corect, nu este de mirare să te simţi tot timpul obosit(ă). Când tiroida secretă prea mulţi hormoni (hipertiroidie), metabolismul se accelerează, ceea ce oboseşte organismul. Când tiroida nu secretă suficienţi hormoni (hipotiroidie), metabolismul este lent, caz în care, printre altele, apare oboseala cronică. Dacă aceasta se asociază cu slăbiciune musculară, creştere în greutate cauzată de retenţia de apă, constipaţie, menstruaţie abundentă, atunci este foarte posibil să suferi de hipotiroidie.

SFAT: consultă un medic endocrinolog pentru a face un set de analize specifice.

Diabetul

Diabetul este o boală mult subdiagnosticată. Sunt persoane care au diabet fără să ştie. Se estimează că la fiecare pacient diagnosticat cu diabet, mai există cel puţin unul care nu a fost diagnosticat încă. Trebuie reţinut că oboseala cronică este unul dintre primele semnale de alarmă ale diabetului (alături de senzaţia de sete). Diabetul împiedică organismul să utilizeze corect zahărul, iar din această cauză apare lipsa de energie.

SFAT: evită alimentele cu indice glicemic ridicat, optează mai degrabă pentru alimente bogate în fibre. Verifică-ţi periodic nivelul glicemiei.

Hemocromatoza

Această boală genetică despre care se vorbeşte puţin nu este chiar atât de rară pe cât s-ar crede. Hemocromatoza afectează totuşi o persoană din 300, potrivit statisticilor la nivel mondial. Contrar anemiei, hemocromatoza este cauzată de excesul de fier în sânge. Treptat, fierul se acumulează în toate organele (ficat, pancreas, inimă, glande endocrine, articulaţii...), provocând o stare generală de oboseală foarte accentuată.

SFAT: excesul de fier se depistează printr-o simplă analiză de sânge, întreabă medicul despre aceasta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite