Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut

0
0
În stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine).
În stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine).

Cele mai multe tumori ovariene sunt depistate în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse. Prin controalele ginecologice regulate s-ar putea depista din timp cancerul ovarian.

Cancerul ovarian este considerat „ucigaş tăcut”, pentru că în primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluând silenţios.

În stadiul I, acest tip de cancer afectează unul sau ambele ovare, fără să atingă alte organe, iar în stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine). În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul. În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la cinci ani scad cu până la 35 la sută.

Nu există nicio metodă de prevenire a cancerului ovarian. Totuşi, medicii afirmă că utilizarea anticoncepţionalelor orale poate scădea riscul de a face această boală. De asemenea, sarcina şi alăptarea le-ar putea proteja pe femei de cancerul ovarian.

Absenţa sarcinilor, risc de boală

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului ovarian se numără cei ereditari, fiind mai expuse femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei) sau rude cu cancer mamar bilateral. De asemenea, femeile care nu au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut.

Balonarea, posibil simptom

Adesea, în primele stadii, cancerul ovarian nu este însoţit de simptome. Atunci când acestea apar, ele pot fi confundate cu unele tulburări din sfera digestivă. Astfel, acest tip de cancer poate da balonări, constipaţie şi disconfort abdominal. Menstruaţiile neregulate, urinările frecvente şi sângerările vaginale anormale sunt alte simptome care ar trebui să alarmeze orice femeie, pentru că pot fi, la rândul lor, semn de boală.

Află pe clicksanatate.ro ce investigaţii depistează cancerul ovarian!

Dieta contra hipertensiunii

Regimuri-fulger de slăbit

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite