Cancerul la plămâni devine mai periculos pentru femei decât cel de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de plămâni este considerat, în noile rapoarte oncologice din Anglia şi Polonia, drept cea mai răspândită formă de cancer la femeile europene, depăşind ca rată a mortalităţii, cancerul de sân.

Creştea alarmantă a numărului de cazuri de cancer la plămâni a fost pusă pe seama faptului că foarte multe femei s-au apucat de fumat, în anii ’60 şi ’70. În prezent, femeile din Europa adoptă mai rar acest viciu, motiv pentru care se crede că rata mortalităţii provocate de această boală, va scădea, în timp.

Se preconizează că anul acesta aproape 82.640 de femei vor muri de cancer de plămâni, dar cercetătorii se aşteaptă ca mortalitatea să scadă până în 2020 sau 2025, pentru că noua generaţie de femei fumează mai puţin, transmite BBC.

Până în 2015 însă, mai multe femei vor muri de cancer de plămâni decât de cancer la sân.

Cercetătorii au înregistrat cazurile de cancer din Europa, în totalitate (27 state membre, în anul 2007), dar şi la nivelul a şase ţări luate individual, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Regatul Unit. S-au analizat cazuri de cancer de stomac, intestine, pancreas, plămâni, prostată, sân şi uter.

Studiu a arătat că din ce în ce mai mulţi oameni se îmbolnăvesc de cancer, dar pentru că durata de viaţă este mai mare, nu toţi mor din cauza bolii. În ciuda acestui fapt, cancerul la plămâni este o boală din cauza căreia se moare tot mai des, în toate ţările europene, ca şi cel de pancreas, pentru acesta din urmă existând foarte puţine metode de tratament.

„Asta este îngrijorător. Cancerul de plămâni este singura formă majoră de cancer care, deşi oamenii fumează mai puţin, se răspândeşte în continuare. Sperăm ca lucrurile se vor schimba, după anul 2020”, a afirmat profesorul La Vecchia de la Universitatea din Milano, Italia.

„Pe de altă parte, este încurajator că oamenii mor mai rar din cauza altor forme de cancer, în Europa. Acest lucru reflectă o îmbunătăţire a stilului de viaţă, dar şi a tehnologiei. Mortalitatea cauzată de cancerul de plămâni la femei este, în schimb, în creştere, ceea ce subliniază importanţa renunţării la fumat. Ne dorim să îi ajutăm pe oameni să se lase de fumat. În fiecare an 157000 de adolescenţi din Marea Britanie se apucă de fumat. Trebuie să încercăm să schimbăm această realitate”, a completat Sarah Williams, cercetătoare, pentru BBC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite