Articol publicitar

Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Cauzele apariției cancerului de col uterin

0
0
Publicat:

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papiloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

image

Cancerul de col uterin este unul din puținele cancere a cărui cauză s-a precizat cu exactitate (descoperire pentru care Prof. Harald zur Hausen a luat Premiul Nobel)  El are la origine o infecție cu un virus, virusul HPV (Human Papilloma Virus). Sunt 100 de tipuri de astfel de virusuri dintre care o parte dintre ele până la 8-10 sunt de risc înalt. Această infecție, în general apare o dată cu debutul vieții sexuale (de aceea, vaccinarea se face înainte de debutul vieții sexuale la fete) și are o evoluție autolimitată. Se vindecă spontan la foarte multe din femeile tinere. La unele dintre ele însă, ea se transformă într-o infecție cronică persistentă care la rândul ei poate produce în timp leziuni precursorii cancerului de col uterin și acestea, la rândul lor, pot evolua spre cancere invazive.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere. În anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer. Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Programează-te ACUM, pentru un test de screening gratuit!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite