Cancerele sunt în creştere în întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, vor fi peste 18 milioane de cazuri noi de cancer, iar 9,6 milioane de pacienţi diagnosticaţi vor muri în întreaga lume, estimează un raport citat de bbc.com.

Numărul cazurilor de cancer a crescut de la 14,1 milioane de persoane şi 8,2 milioane de decese, în 2012, în parte şi pentru faptul că populaţia îmbătrâneşte. Estimările arată că un bărbat din cinci şi o femeie din şase vor dezvolta boala cândva pe parcursul vieţii, potrivit aceleiaşi surse.

Pe măsură ce ţările vor deveni mai bogate, numărul cazurilor de cancer legate de stilul de viaţă va creşte într-un ritm mai rapid decât în ţările sărace.

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului – IARC – furnizează regulat date referitoare la răspândirea acestei boli în lume, urmărind îndeaproape 36 de tipuri de cancere în 185 de ţări.  Cercetătorii menţionează că metodele de colectare a datelor referitoare la cancer s-au îmbunătăţit şi că numărul îmbolnăvirilor, precum şi rata deceselor provocate de boală sunt în creştere de la an la an.

Ultimul raport sugerează că cancerul de plămâni, cancerul de sân şi cel intestinal sunt responsabile de o treime din totalul cazurilor de cancer şi decese în întreaga lume. Cancerul de plămâni rezultat în urma fumatului este principala cauză care determină decesul femeilor în 28 de ţări, arată sursa citată. Cele mai afectate state sunt SUA, Ungaria, Danemarca, China şi Noua Zeelandă.

Cancerul de plămâni a ajuns mai frecvent la femei

George Butterworth, reprezentantul Cancer Research din Marea Britanie, a declarat că fumatul este singurul şi cel mai important motiv pentru care multe femei din întreaga lume ajung să facă cancer la plămâni. „În Marea Britanie fumatul a devenit mai prolific printre femei comparativ cu bărbaţii, astfel că nu este surprinzător să vedem că a crescut rata îmbolnăvirilor“.

În mod similar, ţigaretele au devenit foarte populare printre femeile din ţările cu venituri mici şi mijlocii, iar industria de tutun se foloseşte un un marketing agresiv pentru a promova acest obicei, a mai spus acesta.

Dr Freddie Bray, reprezentantul  IARC, a declarat că este nevoie de reglementări legislative ferme vizavi de produsele de tutun, în toate ţările lumii.

În general, raportul estimează că aproape jumătate din toate cazurile de cancer şi de decese provocate în lume în acest an vor avea loc în Asia, în parte şi pentru că foarte mulţi oameni locuiesc pe acest continent şi în parte pentru că rata deceselor este mai mare în această regiune. Aceasta include, de exemplu, rata înaltă a deceselor din cauza cancerului de ficat, care, în general, are un prognostic foarte prost în China.

Dincolo de aceste aspecte, autorii remarcă extraordinara diversitate a tipurilor de cancer şi de forme de boală în întreaga lume, ceea ce presupune ca fiecare stat să-şi construiască propria politică de sănătate în privinţa prevenţiei şi tratamentului bolii.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite