„Boala” românilor să se trateze singuri. Când ajută cu adevărat testele rapide din farmacii și ce trebuie să facă pacienții

0
Publicat:

Dacă în urmă cu 20 de ani testele rapide, care se pot cumpăra din farmacie sau comanda pe Internet, erau puține și costau destul de mult, astăzi sunt la îndemâna oricui. Medicii spun însă că acestea ne sunt de folos dacă, odată ridicat semnul de întrebare, ne adresăm apoi specialistului, fără a încerca să ne autodiagnosticăm și să ne tratăm singuri.

Odată cu pandemia de COVID-19 folosirea testelor rapide a devenit obișnuință FOTO: Pixabay
Odată cu pandemia de COVID-19 folosirea testelor rapide a devenit obișnuință FOTO: Pixabay

În această perioadă, când virozele respiratorii le dau mult de furcă românilor, testele rapide au permis diferențierea rapidă a cazurilor de gripă. Mulți medici de familie le au în cabinete, testele sunt și în camera de gardă, dar, la fel, foarte mulți pacienți le-au cumpărat singuri din farmacie.

„Testele care sunt pentru depistarea anumitor microbi sau virusuri în general sunt corecte. Nu mi s-a întâmplat să fac eu unul aici și să meargă la spital și un alt test să indice altceva”, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Utile în depistarea cazurilor de gripă

Este important să se diferențieze un caz de gripă de o răcealaă banală pentru că tratamentul va fi diferit. Ar fi nevoie chiar de o paletă mai largă de teste, crede dr. Dumitrescu.

„Au apărut pentru streptococ, și în mod normal spitalele și policlinicile ar trebui să aibă, au mai apărut și pentru virus sincițial respirator. Dar, din experiența pe care mi-a comunicat-o sora mea, din Suedia, acolo se fac la camera de gardă, în funcție de simptome. (...) Ar fi fost într-adevăr util pentru virus sincițial respirator și ar fi fost foarte util și pentru un streptococ care circulă acum în Europa, care dă amigdalite, până la pneumonii”, a adăugat medicul.

Pacienții cumpără însă teste din farmacii nu doar la indicația medicului. Își testează acasă și nivelul trigliceridelor, colesterolul, glicemia etc.

„Nu poți să interzici testele. Interzici antibioticul, interzici anumite medicamente care pot avea efecte psihotrope, dar acesta nu-l poți interzice, pentru că este o modalitate a pacientului de a scăpa de o frică sau de a-și motiva un anumit tratament”, este de părere medicul de familie.

Ce ar trebui, în schimb, să înțeleagă pacienții este că anumite rezultate trebuie interpretate ținând cont de multe alte informații, iar asta doar medicul o poate face.

„Testele de colesterol, de trigliceride – sunt utile în cabinete, în policlinici, nu la om acasă. Pentru că degeaba și le face. (...) Dacă îl știi pe om că are dislipidemie familială, știi că de la 20 de ani a avut colesterolul mare, îl abordezi altfel terapeutic. Dacă este întâmplător găsit, încerci să-i schimbi regimul alimentar, dar toate necesită timp, să stai de vorbă cu ei, să le explici”, spune și medicul de familie Mihai Ungureanu.

Mai mult, contează și momentul în care se face testul. Dacă ai consumat patru beri cu o zi înainte rezultatul pentru trigliceride cel mai probabil va fi mare, explică medicul Ungureanu.

La fel, în cazul testului care indică prezența unei infecții urinare trebuie anunțat medicul, care cel mai probabil va prescrie și alte analize și antibiogramă și va recomanda tratamentul. Sunt însă în continuare pacienți care după ce au efectuat un test aleargă și își cumpără și antibiotic de la farmacie, eventual după ce au dat o căutare pe Google.

„Sunt câteva care chiar au utilitate”

Farmacista Luiza Drăgoi susține că testele rapide, folosite ca semnal de alarmă, ajută.

„Sunt câteva care chiar au utilitate, pentru că nu se mai tratează chiar așa, după ureche, cât de cât știu și se duc repede. Pe test se și menționează că trebuie să te adresezi unui medic pentru consult de specialitate. Spre exemplu, cele în cazul de gripă-COVID au fost foarte utile, după părerea mea, pentru că cei mai mulți se îndopau cu te miri ce și erau pe drumul greșit”, a declarat Drăgoi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite