Bătălia sexelor continuă: bărbaţii şi femeile, mai diferiţi decât se credea până acum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu publicat în revista americană PLoS One arată că între cele două sexe există numeroase diferenţe de personalitate. Din punct de vedere psihologic, sunt aproape specii diferite, spun specialiştii.

Bărbaţii sunt mai dominanţi şi mai stabili emoţional, în timp ce femeile sunt mai degrabă sensibile şi calde, atente cu nevoile celorlalţi. Concluzia specialiştilor italieni de la Universitatea din Torino nu se opreşte însă aici. Ei spun că diferenţele dintre sexe apar pe mult mai multe planuri, iar tocmai acest ansamblu face ca deosebirea să fie mai mare.

Cercetătorii au analizat un chestionar realizat în 1993 în Statele Unite, pe aproximativ 10.000 de bărbaţi şi de femei – este vorba de Chestionarul celor 16 factori primari de personalitate al lui Cattell folosit de psihologi. Testul analizează trăsături precum încrederea în sine, dominanţa, sensibilitatea, vigilenţa,   perfecţionismul şi tensiunea.

Există şi voci care critică acest chestionar, la care se poate răspunde conform standardelor impuse de societate. De exemplu, nu este foarte masculin să spui că eşti sensibil, atrage atenţia Janet Shibley Hyde, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite