Avertismentul dur al unui epidemiolog: „Tusea convulsivă ne sufocă bebelușii”. Cum ne protejăm copiii

0
Publicat:

În România a crescut numărul de cazuri de „tuse măgărească” -pertussis sau tusea convulsivă - o boală contagioasă care poate fi însă prevenită prin vaccinare. Este semnalul de alarmă pe care îl trage epidemiologul Mihai Negrea, expert în sănătate. 

bebelus in spital
Bebelușii neimunizați, victime sigure în fața bolilor contagioase. Sursa foto: arhivă

În timp ce România se află în plină epidemie de rujeolă, o altă amenințare se întrevede la orizont. Potrivit specialiștilor epidemiologi, tusea convulsivă aduce în camerele de gardă ale spitalelor din ce în ce mai mulți copii.

„Vorbim despre zeci de copii bolnavi care sunt internați în spitale. Iar numărul lor crește. Anul acesta, de exemplu, avem de trei ori mai multe cazuri față de cele înregistrate anul trecut. Dar nu toate cazurile de îmbolnăvire sunt și raportate! Prin urmare, situația reală ar putea fi și mai gravă”, a atenționat pentru „Adevărul” epidemiologul Negrea.

Motivele? Românii nu-și mai imunizează copiii, explică medicul situația din România. „Femeile gravide ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja pe ele, dar mai ales pentru a-și proteja copiii nou născuți. Să vă explic: vaccinul DTP, căci acesta este serul care te imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, se administrează bebelușilor începând cu vârsta de două luni. Dacă mamele nu au fost vaccinate înainte, copiii nu au deloc imunitate împotriva bolilor până la această vârstă. Practic, timp de două luni, organismul lor este foarte vulnerabil. Acești copii nu au nici o șansă dacă intră în contact cu virusul. Se îmbolnăvesc și nu ai ce face. Mulți mor practic sufocați prin tuse”, a mai precizat medicul.  Copiii, continuă acesta, trebuie imunizați la două luni, la patru luni, la 11 luni, la 5 ani și la 14 ani. După aceea, o dată la 10 ani, la fel ca și adulții. „Este schema obligatorie de vaccinare. Doar așa vom ține sub control îmbolnăvirile și epidemiile”. 

În acest an, în România se înregistrează două decese 

Înmulțirea numărului de cazuri de tuse convulsivă a determinat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) să desfășoare în această perioadă o campanie de informare dedicată prevenirii bolilor transmisibile, cu accent pe „tusea convulsivă”. 

„Tusea convulsivă sau «tusea măgărească» este o boală acută infecţioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis. Afecţiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari şi copii mici, deoarece poate determina complicaţii grave (pneumonie, encefalită etc.) şi chiar deces. Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecţia frecventă a unor pacienţi”, avertizează specialiştii INSP. „În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creşterea a continuat în anul 2024, unele ţări raportând decese cauzate de această boală”, se arată într-un comunicat.

În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectaţi fiind nou-născuţii şi copiii din grupa de vârstă 1-4 ani. Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Iaşi.

„Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 şi 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani şi un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani”, afirmă specialiştii INSP. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Soluții: campanii de vaccinare mai agresive 

Autoritățile nu iau măsuri așa cum ar trebui s-o facă, este de părere epidemiologul Mihai Negrea. „Nu avem campanii de vaccinare al căror mesaj să ajungă la părinți și care să fie și convingătoare. Ar trebui campanii de vaccinare mai agresive. În plus, ar trebui monitorizate cu foarte mare atenție focarele, atunci când izbucnesc.  Să se meargă în acele comunități, acolo unde apar mai multe cazuri concentrate iar vaccinul să fie administrat tuturor celor care fac parte din comunitatea respectivă. 

Medicul a mai spus că un mesaj mai puternic pro-vaccinare ar putea veni și din partea medicilor de familie care unii „nu prea se implică” și este păcat căci „am putea face mult mai multe decât facem”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite