Anticoncepționalele ar putea fi trecute pe lista medicamentelor compensate

0
Publicat:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat joi intenția de a introduce compensarea pentru tratamentul contraceptiv pentru femeile tinere care doresc acest tip de serviciu medical.

Anticoncepționalele, pe lista de compensate - Foto Arhivă
Anticoncepționalele, pe lista de compensate - Foto Arhivă

Întrebat dacă are în plan un proiect de compensare a anticoncepționalelor, ministrul a răspuns afirmativ, adăugând că este asemănător cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor.  

"Da, este similar dacă vreţi cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă doreşte acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripţie medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziţie centralizată, distribuirea în judeţe şi aşa mai departe - era foarte complicat - ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocraţie. O să discutăm în ceea ce priveşte categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă", a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Rafila a subliniat că, în cazul minorilor, este necesar acordul părinților pentru compensarea anticoncepționalelor.  

"O să vedem la minore, este problema legată şi de discuţia cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor", a spus ministrul, întrebat dacă proiectul va fi valabil şi pentru minore. 

Reamintim că țara noastră avea, în anul 2021, cel mai mare număr de copii născuţi de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024, potrivit datelor transmise Institutul Naţional de Statistică. De altfel, aproape jumătate (45%) dintre mamele cu vârsta sub 15 ani din UE provin din România. Țara noastră înregistrează 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, arată datele Salvați Copiii România.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite