Antibioticele sunt prescrise prea des şi perioade prea lungi de timp. Analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul excesiv de antibiotice este foarte riscant
Consumul excesiv de antibiotice este foarte riscant

O analiză a cazurilor efectuată în Marea Britanie de autorităţile sanitare a arătat că medicii prescriu de tratamente mult prea lungi cu antibiotice pentru infecţii comune, potrivit Press Association.

Medicii încalcă, în aceste condiţii, recomandările făcute de Departamentul de Sănătate Publică  -Public Health England – PHE, potrivit agerpres.ro.

Experţii din spatele acestui studiu au notat în British Medical Journal (BMJ) că reducerea duratei de administrare a antibioticelor ar fi de ajutor în lupta contra rezistenţei la antimicrobiene (RAM).

Colegiul regal al medicilor de familie din Marea Britanie a precizat că antibioticele pot fi o soluţie ''de viaţă şi de moarte'' în cazul unor pacienţi şi a adăugat că sunt necesare teste rapide în cazul intervenţiilor chirurgicale prin care să se stabilească dacă o infecţie este virală şi nu răspunde la antibiotice, sau bacteriană şi reacţionează la aceste medicamente.

Cercetătorii au comparat liniile directoare ale PHE cu durata de utilizare a antibioticelor în cazul a 13 tipuri de infecţii, în perioada 2013 - 2015. Printre aceste probleme de sănătate se numărau sinuzite, infecţii în gât şi la nivelul urechilor, tuse acută şi bronşită, pneumonie şi cistită acută.

Peste două treimi din totalul reţetelor au prevăzut tratamente cu antibiotice prescrise pentru infecţii ale tractului respirator superior, otită şi tuse acută şi bronşită.

Dintre acestea, 80% sau mai multe dintre perioadele de tratament au depăşit recomandările prevăzute de liniile directoare, respectiv cinci zile pentru tuse acută, bronşită şi otită medie, au notat cercetătorii.

Peste jumătate dintre reţetele pe bază de antibiotice pentru cistită prevedeau o perioadă de administrare mai mare decât cea recomandată, respectiv trei zile.

Noul studiu a fost efectuat de oameni de ştiinţă de la PHE, Universitatea Oxford şi Facultatea de Medicină din Sussex.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite