Antibioticele pot cauza infecţii intestinale grave la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antibioticele prescrise în exces copiilor pot cauza infecţii intestinale grave FOTO Arhivă Adevărul
Antibioticele prescrise în exces copiilor pot cauza infecţii intestinale grave FOTO Arhivă Adevărul

Antibioticele prescrise de medici copiilor pot cauza infecţii bacteriene la copii. Infecţiile cauzate de excesul de antibiotice se manifestă prin cazuri severe de diaree, febră şi crampe abdominale, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că 71% din infecţiile intestinale de care suferă copii cu vârsta între 1 an şi 17 ani au avut loc imediat după ce au luat antibiotice prescrise de medici pentru a trata alte boli. Copiii au primit antibiotice pentru infecţii ale urechii, ale sinusurilor sau respiratorii, notează „Detroit Free Press“.

Cercetări anterioare au demonstrat că cel puţin 50% din antibioticele prescrise copiilor sunt pentru infecţiile respiratorii, multe dintre aceste infecţii neavând nevoie de tratament cu antibiotice, conform unui raport al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC). Aproape 17.000 de copii americani suferă de colită cauzată de infecţia cu „Colostridium difficile“ (colită pseudomembranoasă), potrivit CDC.

Acest studiu nu a descoperit nicio diferenţă notabilă între infecţiile băieţilor şi ale fetelor, totuşi, a demonstrat că bebeluşii de 1-2 ani sunt mai supuşi riscului. Cercetarea a demonstrat o asociere clară între tratamentul cu antibiotice şi infecţia cu „Colostridium difficile“.

Antibioticele sunt un factor de risc major în cazul infecţiilor intestinale bacteriene şi pentru copii şi pentru adulţi. Antibioticele pot distruge bacteriile benefice din intestine care ajută la protejarea de infecţii, făcându-i vulnerabili la „Colostridium difficile“.

Este foarte important să limităm prescrierea antibioticelor pentru a proteja sănătatea copiilor noştri. Atunci când antibioticele sunt prescrise incorect, copiii sunt supuşi unui risc inutil de a contacta infecţii rezistente la antibiotice, cum este şi colita pseudomembranoasă sau altele“, notează în comunicatul de presă a CDC, dr. Tom Frieden.

Părinţii nu ar mai trebui să solicite antibiotice pentru copii lor, iar doctorii ar trebui să respecte instrucţiunile stricte de prescriere a antibioticelor, continuă CDC în comunicat.


Citeşte şi:

Medicii avertizează că românii consumă antibiotice în exces şi fără reţetă

Numai în anul 2012, peste 600.000 de români au luat antibiotice, cele mai multe fără prescripţie medicală, adică pe bază de automedicaţie, susţin medicii, care atrag însă atenţia că a apărut o bacterie nouă periculoasă pentru că este rezistentă la antibiotice.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre antibiotice

Rezistenţa virusurilor la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar mondial. Bacteriile se luptă să supravieţuiască şi, cu cât sunt mai expuse la antibiotice, cu atât mai multe şanse au să se adapteze şi să devină rezistente.

Cade şi ultima linie de apărare împotriva infecţiilor: cele mai puternice antibiotice nu mai au efect

Uniunea Europeană se confruntă cu o ameninţare mare din cauza superbacteriilor care au început să reziste şi la carbapenemi, o clasă de antibiotice atât de puternice încât reprezintă o ultimă soluţie în cazul infecţiilor. România se află printre ţările afectate cel mai mult: peste 5% din infecţiile sângelui contactate în spitale nu cedează în faţa carbapenemilor.

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite