Alimentația corectă în timpul Postului Paștelui. Medic: „Să fim atenți la consumul excesiv de produse bogate în zahăr!”

0
Publicat:

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar. Medicii recomandă postul persoanelor cărora sănătatea le permite, întrucât poate aduce beneficii asupra organismului. 

Medic, despre alimentația în Postul Mare FOTO: Arhivă, Adevărul
Medic, despre alimentația în Postul Mare FOTO: Arhivă, Adevărul

Luni, 18 martie 2024 a început Postul Paștelui, care se va termina pe 4 mai 2024. În această perioadă, creștin-ortodocșii care țin post nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește (există și dezlegări la pește).

Medicul gălățean Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie , susține că această perioadă poate reprezenta o „adevărată gură de oxigen”, mai ales pentru persoanele care consumă în special produse bogate în proteine de origine animală.

Pentru a ne păstra imunitatea bună în această perioadă, în care apar și multe viroze și răceli, iar imunitatea este mai scăzută, medicul recomandă să avem o alimentaţie echilibrată.

„Este crucial să adoptăm o dietă echilibrată, să ne expunem la soare pentru a beneficia de vitamina D, să facem exerciții fizice în mod regulat și să ne asigurăm un somn odihnitor. Sfatul meu ar fi să evităm stresul, în special cel cronic, și să fim conștienți că postul nu înseamnă doar abstinența de la proteinele de origine animală”, susține medicul Alexandru Nechifor.

Atenție la produsele bogate în zahăr!

Totodată, este important să nu exagerăm în consumul alimentelor în timpul postului, iar calitatea hranei este esențială.

„De asemenea, ar trebui să fim atenți la consumul excesiv de produse bogate în zahăr, deoarece acestea pot afecta negativ imunitatea organismului”, susține dr. Nechifor.

Potrivit medicului, studiile au arătat că „un repaos alimentar de 24 de ore, cunoscut și sub numele de post negru, poate aduce unele beneficii organismului în anumite condiții, cum ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea inflamației”.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

„Totuși, este esențial să fim bine hidratați în timpul acestui tip de post, consumând suficientă apă. De asemenea, este important să nu facem acest lucru prea des și să consultăm un profesionist în domeniul sănătății înainte de a încerca orice schimbare majoră în dieta ta”, susține medicul.  

Sunt și persoane care nu ar trebui să țină post. Este vorba despre cei cu diverse afecțiuni precum boli cardiace grave, TBC,  anemii, dar și femeile gravide și copiii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite