Adevărul Live de la 13.00: Provocările pacienţilor români diagnosticaţi cu cancer colorectal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cancer colorectal

Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevede că anul viitor numărul cazurilor de cancer va fi de peste 15 milioane, devenind principala cauză de deces în ţările dezvoltate.

Cancerul de colon şi cancerul colorectal sunt afecţiuni maligne ce apar la nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv. Această boală afectează de regulă persoanele care au peste 45-50 de ani, deşi poate să apară la orice vârstă. De obicei, începe prin apariţia unor formaţiuni necanceroase (benigne) pe peretele intestinului gros, numite polipi. Cu timpul, nedepistaţi si netrataţi, unii dintre polipi se pot modifica şi pot declanşa boala canceroasă.

Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul şi supravegherea persoanelor asimptomatice.

Cancerul colorectal reprezintă al treilea cel mai frecvent cancer la sexul masculin (746.000 de cazuri noi) şi al doilea cel mai frecvent cancer la sexul feminin (614.000 de cazuri noi), iar ca mortalitate ocupă locul al treilea la ambele sexe (694.000 de decese).

În ceea ce priveşte costurile legate de cancerul colorectal în Europa, acestea se ridică la aproximativ 13,1 miliarde de euro şi reprezintă 10% din totalul costurilor pentru cancer.

Dezbatem acest subiect la Adevărul Live, de la ora 13.00, cu Dr. Raluca Pătru, medic oncolog la Spitalul Colţea, Bucureşti şi Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

cancer colorectal
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite