5 produse cosmetice pe care nu merită să dai bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre produsele cosmetice conţin mai multe substanţe toxice pentru piele decât substanţe benefice FOTO: Shutterstock
Multe dintre produsele cosmetice conţin mai multe substanţe toxice pentru piele decât substanţe benefice FOTO: Shutterstock

O femeie foloseşte, în medie, 2,2 kg de cosmetice anual, arată statisticile.Vei economisi bani şi timp dacă vei renunţa la produsele cosmetice care nu doar că nu au niciun efect benefic, dar îţi pot sabota chiar frumuseţea şi sănătatea.


1. Loţiunea tonică

Unul dintre primele produse care nu sunt necesare în ritualul nostru de îngrijire este tonerul. Rolul lui este de a îndepărta impurităţile de la nivelul tenului, lucru pe care îl face, însă, şi loţiunea de curăţare, care oricum este de preferat tonerului. Medicii dermatologi spun că loţiunea tonică ar putea usca excesiv tenul. Iar utilizat frecvent, acest produs duce la pierderea elasticităţii pielii şi, deci, poate grăbi îmbătrânirea pielii.

2. Şamponul şi balsamul antimătreaţă din supermarket

Produsele de acest tip care se găsesc în toate supermarketurile nu sunt în niciun caz soluţia pentru îndepărtarea miraculoasă a mătreţii, ca în reclamele de la televizor, spun specialiştii. Multe dintre ele usucă excesiv scalpul, agravând, de fapt, problema. Mătreaţa persistentă se tratează la dermatolog, care depistează mai întâi cauza şi recomandă şampoane dermatocosmetice potrivite.

„Şi aceste şampoane speciale pentru păr gras şi pentru combaterea mătreţii se folosesc numai pe durata prescrisă de dermatolog, deoarece, în timp, ele pot agresa (usca, irita, produce eczeme) firul şi scalpul“, precizează prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog de la Clinica Roderma din Iaşi.

3. Produsele pentru păr vopsit

Există game întregi de produse pentru îngrijirea părului vopsit care promit că îi îmbunătăţesc culoarea. Substanţele nocive pe care le conţin (lauril sulfat de sodiu – Sodium Lauryl Sulphate, tetrasodiu şi propilen glicol) fac mai mult rău decât bine părului.

4. Cremele anticelulitice

Decât să dai zeci de lei pe creme care pretind că te scapă de celulită, mai bine ai renunţa la alimentaţia haotică (bogată în grăsimi şi în zahăr) şi ai investi într-un abonament la sală sau, pur şi simplu, ai ieşi la alergat în parc. Specialiştii spun că produsele cosmetice pentru fermitatea pielii nu fac altceva decât să o hidrateze şi să îi confere strălucire.

5. Cremele antirid scumpe

„Nicio cremă din lume nu face să dispară ridurile. La aplicarea oricărui tip de cremă hidratantă se produce un fenomen asemănător udării unui burete uscat: pielea se «umflă» la nivelul ridului şi acesta pare mai puţin adânc“, subliniază medicul dermatolog Anca Zbranca. Totuşi, spune ea, pentru prevenirea apariţiei premature a ridurilor, e bine să folosim creme hidratante şi nutritive din gamele de dermatocosmetice. „Acestea sunt vândute doar în farmacii sau în cabinetele dermatologice şi au în compoziţie substanţe active bine studiate, în concentraţii suficient de mari pentru a avea un efect vizibil după o utilizare de măcar trei luni“, completează specialista.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite