40 de indicaţii terapeutice ale uleiurilor esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că este vorba despre probleme ginecologice (sindrom premenstrual), digestive (balonări, arsuri gastrice), dermatologice (cuperoză, cicatrice) sau sexuale (libido scăzut), uleiurile esenţiale sunt de un real folos atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Denumite şi esenţe vegetale, uleiuri volatile sau esenţe aromatice, uleiurile esenţiale sunt obţinute din frunzele, rădăcinile, florile, fructele şi din seminţele plantelor.

În multe cazuri, eficienţa uleiurilor de acest fel s-a dovedit a fi mai mare chiar decât cea a medicamentelor de sinteză. În plus, aceste remedii sunt bine asimilate de organism, nu necesită administrare în doze mari şi sunt simplu de folosit.

Poţi să le administrezi fie pe cale orală, fie direct pe piele sau poţi să adaugi câteva picături de ulei esenţial în vasul destinat aromaterapiei. Datorită proprietăţilor curative, se întrebuinţează atât în medicina naturistă, cât şi în cosmetică. Din cauza faptului că sunt concentrate, folosite incorect, pot dăuna sănătăţii.

Ulei de tămâie contra cancerului

Uleiul extras dintr-o specie de arbore de tămâie somalez ar putea fi utilizat în viitor ca tratament alternativ în caz de cancer la nivelul vezicii urinare, conform unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Oklahoma, SUA. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au adăugat extract concentrat de arbore de tămâie în eprubete conţinând culturi de celule canceroase din vezica urinară.

Potrivit studiului, iniţial, acest ulei a oprit creşterea celulelor canceroase, după care le-a distrus, fără a afecta celulele sănătoase. Cercetătorii consideră că tratamentul cu  acest ulei ar putea constitui o alternativă ieftină pentru pacienţii care suferă de această maladie.

Acnee

În cazul în care ai probleme cu acneea, după curăţarea feţei de impurităţi şi de urme de fard, aplică de două ori pe zi o picătură de ulei esenţial de muşcată pe fiecare leziune acneică. Poţi folosi şi amestecul din două picături de ulei esenţial de arbore de ceai, una de levănţică şi una de eucalipt până la atenuarea acneei.

Arsuri la stomac

Arsurile gastrice sunt o problemă frecvent întâlnită. Şi în acest caz, uleiurile esenţiale îţi sunt de ajutor. Astfel, pune o picătură de ulei de busuioc şi una de muşeţel pe o bucată de zahăr cubic sau de pâine şi ia-o înainte de masă.

Anxietate

Înainte de culcare, timp de o lună, două picături de ulei esenţial de sovârf pur, aplicate prin masaj uşor la nivelul plexului solar, alungă stările de încordare şi palpitaţiile.  Acelaşi efect îl are şi aplicarea amestecului obţinut din câte 10 ml de ulei esenţial de levănţică, de muşcată şi de palisandru, ingrediente care s-au dovedit eficiente pentru combaterea anxietăţii.

Poţi încerca şi amestecul rezultat din combinarea a 30 ml de ulei vegetal de arnică şi 3 ml de ulei esenţial de levănţică. Pentru a scăpa de stările anxioase, poţi să adaugi şi în apa călduţă din cadă un amestec din 5 ml de ulei esenţial de portocală amară şi 5 ml de ulei esenţial de levănţică. Destinde-te timp de 20 de minute.

Buze crăpate

Dacă ai buzele crăpate, foloseşte 2 ml de ulei esenţial de levănţică diluat în ulei vegetal de măceş. Masează-ţi uşor buzele cu una-două picături din această combinaţie de două ori pe zi, în special atunci când te pregăteşti să ieşi din casă. 

Bufeuri

Dacă te afli în perioada fertilă şi ai bufeuri, indicate sunt câte două picături de ulei esenţial de salvie, de trei ori pe zi, din ziua a şaptea până în cea de-a 21-a a ciclului menstrual. Dacă însă eşti la menopauză, ia tratamentul 30 de zile. Reia tratamentul după o întrerupere de o săptămână.

Indicate sunt şi aplicaţiile locale. În acest sens, folo­seşte, înainte de culcare, un amestec obţinut din 1 ml de ulei esenţial de mentă, 2 ml de ulei esenţial de niaouli, 3 ml de imortele şi 5 ml de chiparos în 100 ml de bază neutră de masaj. Aplică amestecul în partea de jos a spatelui sau pe abdomen, de două-trei ori pe zi, 20 de zile.

Căderea părului

Câteva picături de ulei esenţial de levănţică, aplicate pe pielea capului, te pot ajuta să scapi de problema căderii părului. După ce aplici uleiul, aşteaptă 30 de minute, apoi şamponează-ţi părul. Repetă terapia de două ori pe săptămână. Mai comod este să adaugi în şamponul tău câte 2 picături de ulei esenţial de ghimbir, de mandarină şi de muşcată.

Băile în care adaugi uleiuri esenţiale te ajută să te relaxeziBalonări

După fiecare masă, ia pe o bucată de zahăr câte o picătură de ulei esenţial de busuioc sau de mentă. Poţi să foloseşti şi amestecul din câte două linguriţe de ulei esenţial de chimion şi de mărar şi câte o linguriţă de ulei esenţial de tarhon şi de busuioc. Ia două linguriţe din acest amestec înainte de masă.

Celulită

Pentru a estompa aspectul de coajă de portocală, poţi întrebuinţa uleiurile esenţiale fie pe cale orală (două picături de ulei esenţial de lămâie pe o bucată de zahăr, timp de trei săptămâni, de două-trei ori pe an), fie extern, pentru masaj (cu un amestec din câte 2 ml de ulei de esenţial de portocală, de cedru, de chiparos, de grepfrut, 4 ml de ulei esenţial de salvie, adăugate în 100 ml de ulei vegetal de eucalipt) de două ori pe zi, timp de trei săptămâni. O dată pe săptămână, la duş, masează-ţi  picioarele şi fesele cu buretele pe care ai pus în prealabil gel de duş şi două picături de ulei esenţial de rozmarin.

Calozităţi

Pentru îndepărtarea calozităţilor (pielea întărită de la nivelul picioarelor), amestecă 10 ml de ulei vegetal de calendula (gălbenele), 1 ml de ulei esenţial de muşcată şi 1 ml de ulei esenţial de levănţică. Adaugă câteva picături din acest amestec pe piatra ponce şi foloseşte-o pentru igiena picioarelor, după baie. Tot pe piatra ponce poţi adăuga câteva picături de ulei esenţial de migdale sau câteva picături de ulei esenţial de busuioc, care are acţiune antiseptică, antiinflamatoare şi antiinfecţioasă.

Specialistul nostru
Bety Raţiu
consultant în slăbire
şi tratamente corporale


Cunoscut sub denumirea de aromaterapie, tratamentul cu uleiuri esenţiale, pe lângă faptul că este foarte plăcut şi relaxant, are multe alte beneficii asupra organismului. În cosmetică, uleiurile esenţiale sunt folosite în principal pentru combaterea celulitei. Uleiul esenţial de levănţică este benefic împotriva retenţiei de apă, conferind pielii mai multă elasticitate. Uleiul esenţial de anason are proprietăţi diuretice, combătând kilogramele în plus.  Uleiul esenţial de muşeţel este antiinflamator.

Cel de portocale, datorită conţinutului bogat în vitamina C, îmbunătăţeşte circulaţia şi favorizează eliminarea toxinelor. Uleiul esenţial de morcov are efecte emoliente şi cicatrizante şi determină dilatarea porilor şi eliminarea toxinelor, accelerând procesul de multiplicare celulară epitelială, prevenind în acelaşi timp îmbătrânirea pielii. Este indicat să fie folosite de minimum două ori pe săptămână, prin aplicare directă, prin masaj sau prin picurarea acestora în apa pregătită pentru îmbăiere.

Atenţie la modul de aplicare!

Înaintea aplicării uleiului, fă-ţi un test de toleranţă, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Aplică uleiul la încheietura mâinii şi aşteaptă aproximativ o oră. În situaţia în care pielea se înroşeşte sau apare senzaţia de arsură, nu îl mai folosi. 

Nu-ţi atinge ochii cu mâinile după ce ai folosit uleiurile esenţiale. Dacă se întâmplă totuşi acest lucru, şterge-ţi ochii cu ulei vegetal, aplicat pe o dischetă de bumbac.

Cicatrice

Atenuarea micilor cicatrice se face cu ajutorul a una-două picături de ulei esenţial de levănţică aplicate local. Dacă cicatricea este mare,  pune aceste picături într-o lingură cu ulei vegetal de măceşe şi aplică-le timp de trei săptămâni.   

Cuperoză

În caz de cuperoză, eficientă s-a dovedit aplicarea pe faţă a unui amestec obţinut din câte o lingură de ulei esenţial de jojoba, de limba-mielului, de eucalipt sau de nuci şi din câte două picături de ulei esenţial de chiparos, de muşcată şi de imortele.

Cistită

Pentru combaterea cistitei, este indicată folosirea amestecului obţinut din două picături de ulei esenţial de sovârf şi o linguriţă de miere, de trei ori pe zi, timp de trei zile,  combinaţie  care se  aplică pe partea inferioară a abdomenului.  Nu se foloseşte intern. 

Depresie

Dacă suferi de depresie, în vasul destinat aromaterapiei, pune câteva picături de ulei esenţial de mandarină, care este sedativ şi anxiolitic, de două-trei ori pe zi. Atenţie însă, nu îl folosi mai mult de 20 de minute pe zi şi, în niciun caz, în camera copilului.

Dificultăţi de somn

O picătură de ulei de mandarină sau de portocală într-o lingură de miere te ajută să dormi bine. Pe pernă se pot pulveriza câteva picături de ulei esenţial de levănţică.

Băile în care adaugi uleiuri esenţiale te ajută să te relaxezi

Efectul uleiurilor esenţiale este potenţat dacă foloseşti metoda inhalatorie

Efectul uleiurilor esenţiale este potenţat dacă foloseşti metoda inhalatorie

Dureri de cap

O picătură de ulei esenţial de lămâie, una de mandarină sau de sovârf, administrate de două-trei ori într-o oră, te scapă de durerile de cap. Util este şi masajul cu un amestec din 10 ml de ulei esenţial de mentă, 5 ml de ulei de levănţică englezească şi 5 ml de busuioc la nivelul zonei dintre sprâncene şi pe tâmple.

Dureri menstruale

Două picături de ulei esenţial de mentă sau de busuioc luate pe o bucată de zahăr, de două-trei ori pe zi, atenuează durerile menstruale. De ajutor sunt şi compresele calde, peste care s-au adăugat câteva picături de ulei esenţial de salvie, aplicate pe abdomen.

Digestie leneşă

O picătură de ulei esenţial de pin maritim şi două picături de ulei esenţial de estragon, de două ori pe zi, înainte de mese, îţi asigură o digestie rapidă.  Poate fi folosit şi masajul cu una-două picături de ulei esenţial de mentă pe abdomen,  care uşurează digestia.

Emotivitate

Pentru a-ţi stăpâni mai bine emoţiile ia pe o bucată de zahăr cubic câte o picătură de ulei esenţial de mentă şi de dafin. Uleiul esenţial de dafin, în combinaţie cu cel de rădăcină de angelică, se poate aplica şi la nivelul încheieturilor sau la nivelul plexului solar.

Greţuri

O picătură de ulei esenţial de mentă şi una de busuioc puse pe o bucată de zahăr şi luate de două ori pe zi te pot scăpa de senzaţia de greaţă. În acest scop, poţi inspira ulei esenţial de lămâie direct din sticlă sau de pe o batistă stropită cu patru picături.

Herpes

Frecvent primăvara, atunci când sistemul imunitar este slăbit, herpesul poate fi combătut dacă foloseşti amestecul din câte o picătură de ulei esenţial de arbore de ceai, de palisandru, palmarosa şi levănţică, de trei ori pe zi. Remediul se aplică la nivelul leziunii, între 15 şi 20 de zile.

Kilograme în plus

Dacă vrei să slăbeşti, foloseşte uleiul esenţial de ienupăr, de lămâie şi de salvie (câte două picături), dizolvate într-un litru de infuzie de mentă sau de rozmarin. Bea acest ceai în 24 de ore, timp de două săptămâni.

Libido scăzut

Pentru a-ţi dinamiza viaţa sexuală, pune câte 1 ml de ulei esenţial de ylang-ylang şi de ulei esenţial de salvie în 8 ml de ulei vegetal de nuci. Se foloseşte pentru masajul spatelui de două ori pe zi. Poţi să inhalezi ulei esenţial de bergamotă sau de ylang-ylang.

Lipsa apetitului

În situaţia în care ai probleme cu apetitul, două picături de ulei esenţial de mentă, adăugate pe o bucată de zahăr, luate înainte de mese, timp de trei săptămâni, te pot ajuta.

Oboseală

Două picături de ulei esenţial de mentă, puse pe o bucată de zahăr, luate 15 zile, te vor ajuta să scapi de oboseală. Efect revigorant  are şi masajul efectuat cu amestecul din două picături de ulei esenţial de mentă şi de pin,  de două ori pe zi, timp de o săptămână.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


În anumite afecţiuni, uleiurile volatile folosite intern sunt cel mai rapid remediu din cadrul aromaterapiei şi fitoterapiei. Uleiul de cătină este un remediu excelent pentru îngrijirea pielii şi drept component al produselor cosmetice cu acţiune nutritivă, revitalizantă şi antiîmbătrânire.

De asemenea, substanţele active din uleiul de cătină sunt antioxidante şi anticanceroase, inhibă dezvoltarea tumorilor, cresc imunitatea, reduc efectele secundare cauzate de chimioterapie. În caz de sterilitate sau de insuficienţă ovariană, se face un tratament de lungă durată (minimum trei luni).

Uleiul esenţial de fenicul are acţiune coleretică, antiemetică şi este util în caz de vărsături şi dispepsii de origine nervoasă, migrene, vertij, dismenoree. Uleiul esenţial de ienupăr este util în special în afecţiuni ale căilor urinare (infecţii şi litiază urinară) şi pentru atenuarea durerilor menstruale. Uleiul esenţial de rozmarin are rol de stimulare a digestiei, este tonic muscular şi al sistemului nervos.

Sfaturi utile

Pentru a te asigura de eficienţa maximă a uleiurilor esenţiale, specialiştii îţi recomandă:

1. Nu depăşi dozele indicate.

2. Nu folosi aceste remedii în cazul copiilor. În general, uleiurile esenţiale nu le sunt contraindicate, însă au nevoie de administrare specială.

3. Cere întotdeauna părerea medicului înainte să foloseşti aceste uleiuri, mai ales dacă suferi de boli cronice sau dacă eşti însărcinată. 

4. În situaţia în care simptomele nu se atenuează, cere părerea unui medic alopat.

5. În amestecuri, nu înlocui un ulei cu altul, chiar dacă proprietăţile ţi se par asemănătoare. 

6. În ceea ce priveşte administrarea pe cale orală, adaugă uleiul esenţial într-o linguriţă de miere sau de ulei de măsline. Se poate lua şi cu un cub de zahăr. 

7. Evită folosirea uleiurilor fotosensibilizante, mai ales a celor de lămâie, mandarină sau de grepfrut, cu cel puţin 12 ore înainte să te expui la lumina soarelui.

Păr gras

În cazul în care ai părul gras, adaugă în ulei de jojoba câte 5 picături de ulei esenţial de cedru şi de muşcată. Sau adaugă în 10 ml de ulei vegetal de măsline o picătură de ulei esenţial de ienupăr şi de chiparos. Lasă-l să acţioneze pe părul umed 30 de minute.

Păr uscat

Pentru părul uscat, care are nevoie de o hidratare intensivă, este indicat un masaj la nivelul scalpului cu un amestec din părţi egale de ulei esenţial de salvie şi de argan. Adaugă câteva picături din acest  amestec la nivelul scalpului, apoi şamponează-ţi părul cu produse specifice.

Piele grasă

Ai pielea grasă? Câte trei picături de ulei esenţial de muşcată, de mandarină şi de levănţică, adăugate în crema hidratantă de zi, îţi pot fi de folos, combătând excesul de sebum.

Piele uscată

Dacă tenul tău este uscat, adaugă câte cinci picături de ulei esenţial de măceşe, de portocală şi de muşcată în 60 ml de ulei de migdale şi aplică-l după fiecare duş. Tot la duş, poţi să adaugi 15 ml de ulei de avocado în 10 ml de gel de duş, combinaţie care hidratează pielea şi întârzie îmbătrânirea cutanată.

Pete maronii

Amestecă 1 ml de ulei esenţial de ţelină, 1 ml de ulei esenţial de muşcată, 0,5 ml de eucalipt cu 60 ml de ulei vegetal de măceşe şi aplică acest remediu pe faţă seara, timp de două săptămâni, pentru a estompa petele.

Puncte negre

Masca de faţă, pregătită din câte trei picături de ulei esenţial de levănţică şi de lămâie combinate cu două linguri de argilă albă, este eficientă pentru combaterea punctelor negre. În plus, este uşor de folosit. Se lasă să acţioneze 10 minute, iar apoi se clăteşte faţa cu apă călduţă.

Picioare grele

Remediul natural împotriva senzaţiei de picioare grele constă în administrarea a două picături de ulei esenţial de chiparos de două ori pe zi. Benefic este şi masajul cu amestec de ulei esenţial de imortele, mentă şi de chiparos în părţi egale, de două-trei ori pe zi, până la dispariţia problemei.

Riduri

Pentru a atenua ridurile, începând de la 40 de ani, adaugă două linguri de ulei esenţial de măceşe în crema de zi şi o picătură de ulei esenţial de muşcată şi una de rozmarin în cea de noapte.

Spasmofilie

Pe cale orală, câte două picături de ulei esenţial de busuioc, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni, combat spasmofilia. Se poate
face şi masaj cu ulei de sovârf la nivelul coloanei vertebrale. 

Stres

Dacă treci printr-o perioadă încărcată, ia seara la culcare două picături de ulei esenţial de muşeţel într-o lingură de miere. Eficient este şi masajul cu câteva picături de sovârf, diluate în bază neutră de masaj, la nivelul plexului solar.

Tulburare de apetit

Inspiră un amestec obţinut din câte 3 picături de ulei esenţial de cuişoare şi de trestie-de zahăr. Pune-le într-un flacon şi
deschide-l de fiecare dată când simţi nevoia să ronţăi ceva.

Ten obosit

Amestecă ulei esenţial de salvie cu cel de muşcată, de măceşe, de levănţică englezească (câte două picături) în 15 ml de ulei de argan. Se aplică pe faţă câteva picături de două ori pe zi. Un alt tratament constă în aplicarea a două-trei picături de ulei esenţial de pin, combinat cu 10 ml de ulei de masaj. 

Masajul cu uleiuri esenţiale îmbunătăţeşte textura pielii

Masajul cu uleiuri esenţiale îmbunătăţeşte textura pielii

Ten tern

Pentru un ten luminos este indicat 1 ml de ulei esenţial de muşcată, în combinaţie cu 1 ml de ulei esenţial de lămâie, adăugate în 13 ml de ulei vegetal de argan. Se aplică pe faţă dimineaţa şi seara. Efect descongestionant are şi amestecul dintr-o picătură de  ulei de esenţial de grepfrut şi una de ulei vegetal.

Unghii fragile

Pentru a-ţi întări unghiile, este indicat masajul cu un amestec obţinut  din 5 ml de ulei vegetal de luminiţa-nopţii şi zece picături de ulei esenţial de lămâie. Este bine să-l foloseşti de două-trei ori pe săptămână. 

Varice

În caz de varice, efect de întărire şi de creştere a rezistenţei vaselor de sânge are masajul cu amestecul din câte  două picături de ulei esenţial de chiparos şi de imortele şi zece picături de ulei de eucalipt.

Vergeturi

Masajul cu un amestec obţinut din 100 ml de ulei vegetal de măceşe, 5 ml de ulei esenţial de levănţică, 5 ml de ulei esenţial de mirt, 4 ml de ulei de cistus ladanifer, 4 ml de ulei esenţial de rozmarin şi 3 ml de imortele atenuează vergeturile. Este indicat de două ori pe zi, timp de o lună.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Persoanelor care suferă de alergie de contact sau de urticarie la un anumit ulei esenţial le este contraindicată folosirea acestor uleiuri. Uleiul esenţial se foloseşte rareori pur, de obicei este amestecat în parfumuri sau în produse de îngrijire.

Dacă la acel extract există alergie imediată sau întârziată, contraindicaţia este majoră (adică persoana în cauză nu trebuie să atingă substanţa respectivă). Reacţiile alergice constau fie în înroşirea şi în umflarea zonei, fie în apariţia a mici vezicule pruriginoase pe fond roziu al pielii, fie în apariţia crizelor de astm şi rinitei alergice.

Reacţiile alergice se tratează de către medicul dermatolog sau alergolog cu corticoizi şi antihistaminice. Este important ca pacientului să i se facă teste pentru depistarea alergenului.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite