Vremea de Crăciun, pe mapamond: ploi și inundații în Germania, căldură în Elveția, Australia se confruntă cu furtuni puternice

0
Publicat:

Vremea în timpul Crăciunului, în diferite zone de pe glob, va înregistra noi recorduri de temperaturi, inundații și furtuni, relatează DPA, conform Agerpres.

harta lumii, imagine generică
Harta Lumii. Foto: 123 RF

Serviciul meteorologic german (DWD) a prognozat inundaţii în unele părţi ale ţării şi valuri de furtună de-a lungul coastei de nord, deoarece ploile au persistat în ziua de Crăciun şi au fost prognozate să continue până marţi, 26 decembrie.

În landul Thuringia (centru), satul Windehausen a fost înconjurat de ape, iar cei aproximativ 400 de locuitori ai acestuia vor fi complet evacuaţi în cursul zilei, a anunţat premierul landului, Bodo Ramelow, pe X, fostul Twitter.

Un val de furtună este prognozat pentru mai târziu luni pe râul Elba, în Hamburg, cu niveluri prognozate de 1,5 metri peste nivelul mediu al apelor înalte, a anunţat agenţia hidrografică BSH. De asemenea, aceasta a prognozat valuri pe fluviul Weser şi, în general, de-a lungul coastei Mării Nordului.

Râurile şi cursurile de apă din Saxonia Inferioară au rămas la niveluri ridicate. Un centru de îngrijire din oraşul Celle a trebuit să fie evacuat ca măsură de precauţie. Oraşul Oldenburg a emis un ordin de interzicere a mersului pe jos de-a lungul digurilor şi a căilor adiacente.

În Renania de Nord-Westfalia, afluenţii fluviului Weser sunt deosebit de afectaţi, cu depăşirea celui mai înalt nivel de alertă la mai multe staţii de măsurare. Au fost luate măsuri de stabilizare a digurilor în anumite zone din stat.

Unele părţi ale Elveţiei înregistrează temperaturi maxime record în ajunul Crăciunului

În Elveţia s-au înregistrat temperaturi maxime record pentru Ajunul Crăciunului în sudul ţării, a anunţat luni SRF Meteo, potrivit DPA.

Unele dintre staţiile meteorologice din regiune funcţionează de peste un secol, inclusiv la Lugano, la graniţa cu Italia, unde au fost măsurate 17,1 grade Celsius. Sâmbătă, acolo a fost înregistrat un record al lunii decembrie, de 21,3.

Valori ridicate au fost înregistrate, de asemenea, în cantonul Graubunden/Grisons, unde mercurul a atins 15,6 la Poschiavo, şi la Ofenpass/Fourn Pass, la o altitudine de peste 2.100 de metri, unde s-au măsurat 8,9 grade.

Un dezgheţ de Crăciun nu este neobişnuit, potrivit SRF Meteo. Atunci când nopţile polare încep în Scandinavia la sfârşitul lunii noiembrie, aerul rece se îndreaptă spre Europa Centrală. Pe măsură ce o parte din aer trece peste Atlanticul relativ cald, se formează sisteme de presiune joasă care duc adesea la temperaturi mai blânde în Elveţia de Crăciun.

Cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Marea Britanie pentru ziua de Crăciun

Met Office din Marea Britanie a înregistrat cea mai ridicată temperatură minimă zilnică înregistrată vreodată pentru ziua de Crăciun, 12,4 grade Celsius. Noul record a spulberat visurile unui Crăciun alb pentru cea mai mare parte a Marii Britanii, temperaturile mai ridicate continuând după ce ţara a înregistrat cea mai caldă noapte de Crăciun din ultimii 20 de ani.

În Londra şi în sud-estul Angliei au fost prognozate maxime de 13 - 14 grade Celsius. Temperatura maximă medie pentru luna decembrie este de 7 grade Celsius.

Furtuni puternice în Australia

Peste 100.000 de proprietăţi au rămas luni seară fără curent electric în statul Queensland, în estul Australiei, după ce mai multe furtuni puternice au lovit zona, potrivit ziarului local The Courier-Mail. Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă a primit peste 120 de apeluri, majoritatea legate de copaci căzuţi pe case, transmite Xinhua.

Cel puţin 23 de zboruri în şi dinspre aeroportul australian din Sydney au fost anulate în ziua de Crăciun, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor fulgerătoare din ziua precedentă, a anunţat luni presa locală.

Postul australian de televiziune ABC News relatase sâmbătă că furtuni violente vor lovi probabil estul Australiei în perioada Crăciunului din acest an, din cauza unui model meteorologic neobişnuit. Aerul polar din Antarctica se deplasează direct deasupra statelor din sud-estul ţării din Ajunul Crăciunului până în Boxing Day, adică de duminică până marţi.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite