Fenomene extreme în lume: „Furtuna secolului“ în Moscova, temperatură de 54 de grade într-o localitate din Iran, cea mai mare înregistrată pe Pământ VIDEO
0Fenomene meteo extreme au avut loc la sfârşitul acestei săptămâni în lume. Capitala Rusiei a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultimii peste 70 de ani, iar în Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din ceastă ţară şi posibil de pe Pământ, 54 de grade Celsius.
O furtuna violenta a lovit vineri capitala Rusiei. Potrivit meteorologilor, la Moscova nu a mai plouat atât de tare din anul 1923. S-au înregistrat rafale de vânt de 24 de metri pe secundă, potrivit unui comunicat al Ministerului rus pentru Situaţii de urgenţă. Furtuna a provocat pagube importante şi a făcut mai multe victime.

Moscova s-a transformat vineri într-o adevărată arcă a lui Noe. Ploile abundente din 30 iunie au stabilit două recorduri: cea mai mare cantitate de precipitaţii ce au căzut vreodată la această dată, în istoria observaţiilor meteorologice din Moscova, şi cele mai abundente ploi înregistrate în luna iunie, în general.

Conform ultimelor date publicate pe site-ul Ministerului rus al Energiei, peste 87.000 de oameni din Moscova şi suburbiile sale, dar şi din regiunile Tula şi Kaluga, care se învecinează cu capitala rusă, au rămas fără energie electrică. În şase ore au căzut în zonă echivalentul a două treimi din precipitaţiile care se înregistraseră într-o lună.

Furtuna violentă care a lovit ieri pe capitala rusă a provocat pagube importante, dar a şi ucis şi două persoane şi a rănit alte câteva. „O persoană a fost ucisă de fulger, patru au fost rănite şi au fost spitalizate“, peste 1.200 de copaci au fost dezrădăcinaţi, a scris pe reţelele sociale primarul Moscovei, Serghei Sobianine. Ploaia şi vântul puternic au perturbat grav funcţionarea aeroporturilor din Moscova: un total de 235 de zboruri au fost întârziate şi şase anulate.
Potop în Catalonia
Vineri seara, furtuni foarte violente au lovit Catalonia. Zonele Girona şi Porqueres a fost deosebit de afectat. Un veritabil potop de grindină a căzut asupra celor două oraşe.
După valul de căldură istoric care a sufocat Spania în luna iunie, au venit furtuni însoţite de grindină şi frig. La câmpie s-au înregistat furtuni violente, iar la munte la 1800 de metri altitudine în Asturias situat în nordul ţării, a nins.
La Porqueres au căzut echivalentul a 2 luni de precipitaţii, într-o oră. Aceste furtuni au provocat inundaţii majore, iar copacii au fost dezrădăcinaţi. Drumurile au fost acoperite de ape . Pe străzile din Girona, maşinile au fost măturate. Mulţi automobilişti, surprinşi de apele ce au crescut rapid, au trebuit să-şi abandoneze în grabă vehiculele, pentru a evita să fie duşi de ape împreună cu automobilelel în care se aflau.
Aceste ploi torenţiale au fost însoţite de grindină. În Girona, grindina a durat 20 de minute. Gheaţa era şi de 3 cm în diametru. Solul a fost imediat acoperite cu un covor de gheaţă, ca iarna.
Avertizare de furtuni şi vijelii şi pentru România
Meteorologii din România atenţionează că începând de sâmbătă seară până duminică dimineaţă intră în vigoare un cod galben de furtuni, iar de duminică seară până luni seară fenomenele vor deveni şi mai violente şi vor cuprinde un teritoriu şi mai vast, mai multe judeţe intrând sub avertizare cod portocaliu.
Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineaţa (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp şi local 35...45 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei şi al Munteniei, potrivit digi24.ro.
Cea mai mare temperatură, înregistrată în iunie pe Pământ
La Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, s-a anunţat joi după amiază cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în această ţără: 127,4 grade Fahrenheit, adică 53 de grade Celsius. Mai mult, aceasta ar putea să fie temperatura record de pe Pământ, dacă se adeveresc măsurătorile celor de la Weather Underground, care au stabilit şi mai multe grade în termometre: 54.
Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informaţia potrivit căreia în Ahvaz au fost 53,7°C (128,7 grade Fahrenheit). Kapikian spune că temperatura este un record absolut naţional şi este considerată cea mai mare înregistrată vreodată în iunie, în Asia Continentală.

Site-ul Weather Underground a indicat însă că temperatura în oraş a urcat şi mai mult, până la 54 de grade Celsius, 129,2 grade Fahrenheit, la orele locale 4:51 şi 5 pm. Dacă informaţiile sunt reale, 129,2 este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, în timpurile moderne, notează The Independent.
Pentru ca Ahvaz să bifeze oficial cea mai ridicată temperatură, aceasta trebuie revăzută de World Meteorological Organization.
Totul se întâmplă la doar o lună după ce în mai multe zone din Orientul Mijlociu au fost înregistrate recordurile lunii mai. Pe 28 mai, în Turbat, Pakistan, au fost 128,3 grade (53,5 Celsius), cea mai mare temperatură din ţară şi record la nivel mondial, pe mai, potrivit meteorologului Jeff Masters, de la Weather Underground.
Tot în Orientul Mijlociu, în Kuweit s-a înregistrat, pe 21 iuliw 54 de grade Celsius, şi tot atâtea grade indica termometrul şi la Tirat Zvi, în Israel, în 1942.
În Europa s-au înregistat miercuri 43,2 grade la Sigonella, lângă oraşul Catania, în insula italiană Sicilia. Peste 40 de grade au fost şi în numeroase localităţi din Turcia. Maxima Europei a fost de 48 de grade la Atena, în anul 1977, în timp ce în Italia au fost 47 de grade în 2007, la Foggia.
Extrem de cald pentru această perioadă a fost şi în Statele Unite. Săptămâna trecută au fost 51,6 grade Celsius la Needles, în California, şi 52,8 grade la Valea Morţii, în acelaşi stat, potrivit Accuweather.
Toate aceste recorduri reprezintă un semnal de alarmă în ceaa ce priveşte încălzirea globală. Un studiu al National Academy of Sciences din 2016 spune că temperaturile tot mai mari se numără printre evenimentele meteo care pot fi cel mai uşor conectate cu schimbările climatice globale apărute din cauza omului.
De asemenea, o altă cercetare, publicată în 2015, a Nature Climate Change, atrage atenţia că până la sfârşitul secolului temperaturile în Orientul Mijlociu ar putea deveni prea mari pentru ca omul să mai poată locui aici.
Creşterea cu o jumătate de grad Celsius a temperaturii medii de pe Terra a fost suficientă pentru înmulţirea şi intensificarea în ultimii ani a valurilor de caniculă şi a ploilor torenţiale în numeroase regiuni ale lumii, se afirmă într-un studiu publicat vineri şi citat de AFP.
Oamenii de ştiinţă au comparat două perioade (1960-1979 şi 1991-2010), între care temperatura medie globală a crescut cu 0,5°C.
Între cele două intervale menţionate, intensitatea precipitaţiilor extreme a crescut cu 10% pe un sfert din teritoriul mondial. Secetele s-au prelungit cu o săptămână în jumătate din regiuni, potrivit acestui studiu, apărut în revista Nature Climate Change.
Atât de multe schimbări radicale exclud orice variabilitate naturală, au precizat autorii cercetării.
Temperatura de pe planetă a crescut deja cu 1°C în raport cu perioada de dinainte de Revoluţia industrială, "iar noi dispunem de acum de o serie de observaţii, reale, ce ne permit să vedem consecinţele concrete ale încălzirii climei", a declarat Carl-Friedrich Schleussner, cercetător la Institutul de Cercetare a Impactului asupra Climei din Potsdam.
Încălzirea globală, generată de arderile de cărbune, petrol şi gaze naturale, a început odată cu industrializarea lumii, însă ea s-a accelerat în mod considerabil în ultimii 50-60 de ani.