Vine vara cu adevărat: primul weekend de foc. Vremea de coșmar pune stăpânire pe România, ce ne așteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor avea de suportat în weekend primul val de căldură sufocantă din această vară. Meteorologii avertizează că acesta este doar începutul unui sezon cu vreme extremă. Vor urma furtuni, grindină și ploi abundente.

România, lovită de primul val de caniculă FOTO Shutterstock
România, lovită de primul val de caniculă FOTO Shutterstock

Miercuri, 21 iunie, valorile termice diurne vor continua să crească ușor în toate regiunile, astfel încât vremea va deveni călduroasă în Câmpia de Vest și local în Câmpia Română, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Cerul va fi variabil spre mult senin, dar cu înnorări temporare, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului – după-amiaza și seara – pe arii restrânse în Dobrogea și la munte (îndeosebi în Carpații Orientali și estul Carpaților Meridionali) și doar izolat în Muntenia, Moldova și Transilvania, iar în a doua parte a nopții posibil în Banat și Crișana. Punctiform vor fi posibile și cantități de apă de peste 15-20 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa între 24 și 33 grade Celsius, iar cele minime între 12 și 21 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 9 grade Celsius.

În București, vremea va deveni călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, dar va avea unele înnorări în orele după-amiezii și ale serii, însă condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 16 și 19 grade Celsius.

Disconfort termic, în creștere

Joi, conform meteorologilor, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în cele din vest și sud-vest disconfortul termic va fi în creștere (indicele temperatură-umezeală ITU se va apropia de pragul critic de 80).

"Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice – mai ales după-amiaza și seara – local în Crișana și Maramureș, pe arii restrânse în Transilvania și în zona de munte și doar cu totul izolat și în rest. Vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa în general între 27 și 33 grade Celsius, iar cele minime între 12 și 22 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei", arată ANM.

În Capitală, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 16 și 19 grade Celsius.

Vijelii și grindină

Vineri, 23 iunie, se face și mai cald. "Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic ridicat în regiunile vestice și local în zonele de câmpie și podiș din restul teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice – după-amiaza și seara – local îndeosebi la deal și la munte, apoi cu precădere în vest și nord-vest, unde vor fi și intensificări ale vântului, posibil vijelii. Pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă însemnate și izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 34 grade, iar cele minime între 12 și 21 grade Celsius", anunță ANM.

În București va fi la fel de cald, iar disconfortul termic va fi în creștere. Cerul va fi mai mult senin și vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 17 și 19 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite