România se topește la 40 grade Celsius: cât ne chinuie căldura sufocantă. Harta zonelor unde va fi prăpăd

0
Publicat:

Urmează zile de foc și nopți tropicale. România se topește la 40 grade Celsius. În sud și est a fost emis cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul țării se află sub avertizare cod galbene. Meteorologii avertizează că vom îndura temperaturi extreme.

Căldură sufocantă în România FOTO Shutterstock
Căldură sufocantă în România FOTO Shutterstock

"Ne asteptam ca luni, 21 august, să înregistrăm o maximă de 39 grade Celsius", a declarat Alina Şerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Temperatura maximă va fi atinsă la Giurgiu. 38 grade vor fi în Bucureşti, Brăila, Galaţi şi Călăraşi.  

Dacă ziua vor fi temperaturi infernale, nopțile vor fi la fel de greu de suportat. Mercurul din termometre nu va scădea sub 22 grade Celsius. "Acest val de aer cald se va menţine pe aproape tot parcusul săptămânii, în consecintă, disconfortul termic va fi ridicat în toate regiunile. Estimările meteo pentru următoarele 4 saptamani ies cu diferite variatii peste ceea ce ar fi normal la această dată", a declarat Alina Şerban, meteorolog ANM, pentru Observator. Cupola de foc formată va accentua disconfortul termic în majoritatea zonelor din țară.  

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru luni în Bucureşti şi în şapte judeţe. Restul ţării se află sub cod galben de căldură.

Șase județe și Capitala, sub cod portocaliu de caniculă FOTO meteoromania.ro
Șase județe și Capitala, sub cod portocaliu de caniculă FOTO meteoromania.ro

O avertizare cod portocaliu vizează luni judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti, meteorologii anunţând val de căldură în intensificare, caniculă şi disconfort termic accentuat.

Luni (21 august) în judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti valul de căldură şi canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime de 38...39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

Disconfort termic ridicat

În restul zonelor, tot arșiță se anunță şi disconfort termic ridicat. ”În intervalul menţionat valul de căldură va persista, iar în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor situa între 17 şi 24 de grade”, anunţă ANM,  

Prognoză specială pentru București

Valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va deveni accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Va fi caniculă, cu maxime termice de 37...38 de grade, iar luni (21 august) se vor înregistra 39 de grade. Temperaturile minime vor fi de 18...22 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în timpul dimineţilor şi nopţilor, iar vântul slab până la moderat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informaţii, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, transmite ANM.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite