O nouă masă de aer tropical ajunge în România. Cât ne mai chinuie căldura sufocantă și ce se anunță în weekend

0
Publicat:

Zile toride anunță meteorologii în continuare. Cupola de foc, formată în partea de sud a continentului, aduce temperaturi sufocante. În toată țara se vor înregistra temperaturi extreme, iar în sud disconfortul termic va fi foarte accentuat.

O nouă masă de aer tropical lovește România FOTO Profimedia
O nouă masă de aer tropical lovește România FOTO Profimedia

"Această masă de aer tropical va persista o vreme destul de lungă, atât astăzi, cât și în weekend și foarte probabil și în prima jumătate a săptămânii care urmează, tot în partea de sud și de est a teritoriului vom avea caniculă, dar și în celelalte regiuni vorbim de vreme călduroasă.

Acest lucru înseamnă temperaturi maxime, în mare majoritate între 30-34 grade Celsius și, în consecință, disconfort termic destul de ridicat

Temperaturile maxime vor fi de 30-32 grade Celsius, ceea ce înseamnă mult pentru zona litoralului și cu multe perioade însorite. Și apa mării s-a încălzit, vorbim de o valoare de 23-24 grade Celsius", a precizat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

La munte, în schimb, turiștii vor avea parte și ce câteva reprize de ploaie și vânt puternic. Vor apărea fenomene specifice instabilității atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, în mod deosebit după-amiază și seara. 

"Astfel de fenomene vor apărea atât astăzi, cât și în weekend, și în partea de vest și de nord-vest a teritoriului, dar vor fi pe perioade scurte de timp, pe arii restrânse, chiar dacă este foarte probabil să mai avem cantități de apă de 15-20-25 de litri pe metrul pătrat", a  precizat Alina Șerban.

Averse și descărcări electrice la munte

Sâmbătă, 19 august, conform ANM, vremea se va menține călduroasă, local caniculară în sud și sud-est. Disconfortul termic va fi accentuat local în regiunile vestice, sudice și sud-estice și izolat în cele centrale și nord-estice unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și ușor va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara în vest, nord-vest și în centru, precum și la munte unde pe arii restrânse vor fi averse și descărcări electrice. Izolat cantitățile de apă acumulate vor fi însemnate și va cădea grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 36 grade Celsius, iar cele minime între 12 și 24 grade Celsius.

În București, vremea va fi în continuare caniculară, disconfortul termic se va menține ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 35-36 grade Celsius și minima de 18-20 grade Celsius.

Canicula se intensifică

Vremea va fi călduroasă în toată țara, cu disconfort termic accentuat pe arii extinse, iar în sud-sud-est canicula se va intensifica; temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni, până spre 11-13 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și local averse și descărcări electrice, în a doua parte a zilei, în zonele montane și submontane; în restul teritoriului, ploi de scurtă durată vor fi posibile izolat, îndeosebi în centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări, izolat în jurul a 40 km/h, în Dobrogea.

În Capitală, canicula se va intensifica, după-amiaza se vor atinge temperaturi de 36-38 grade Celsius, iar minima nopții nu va coborî sub 20-22 grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite