Octombrie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Europa, potrivit Copernicus

0
Publicat:

Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record, informează AFP.

Peisaj de toamnă.
Octombrie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată în Europa. Foto: Pixabay

Temperaturile medii au fost „cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020", a precizat Copernicus într-un comunicat, scrie Agerpres.

Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunţase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste temperaturile normale). 

 „Consecinţele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare şi avem nevoie de o acţiune ambiţioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris", a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus. 

Potrivit serviciului european, „un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest şi la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveţia şi Franţa, precum şi pentru o mare parte din Italia şi Spania". 

 Continentul european este cel care se încălzeşte cel mai rapid de pe Pământ, aminteşte AFP. 

În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creştere a temperaturii de peste două ori superioară mediei planetare, încălzindu-se cu aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi al C3S publicat pe 2 noiembrie.

  În octombrie, în unele părţi ale continentului, această vreme anormal de caldă a fost combinată, ca şi pe perioada verii, cu un deficit de precipitaţii. „Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a sudului Europei şi a Caucazului", relatează Copernicus. 

În schimb, „în nord-vestul Peninsulei Iberice, în regiuni din Franţa şi Germania, în Marea Britanie şi Irlanda, în nord-vestul Scandinaviei şi în mare parte din Europa de Est şi în centrul Turciei, vremea a fost mai umedă decât media".  

În restul lumii, Copernicus raportează că „în Canada s-a înregistrat o căldură record, iar în Groenlanda şi în Siberia au fost observate temperaturi mult mai ridicate decât media". 

În schimb, „cele mai scăzute temperaturi în raport cu media au fost înregistrate în Australia, în extremitatea estică a Rusiei şi în unele părţi din vestul Antarcticii". 

 De la sfârşitul secolului al XIX-lea, Pământul s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius, aproximativ jumătate din această creştere având loc în ultimii 30 de ani. Anul acesta este pe cale să fie al cincilea sau al şaselea cel mai cald din istorie, în pofida impactului din 2020 al La Nina - un fenomen climatic periodic şi natural din Pacific care răceşte atmosfera. 

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite