Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar

0
Publicat:

Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. De joi, scăpăm de valul de aer polar. Meteorologii anunță că temperaturile încep să crească ușor.

Iarna se întoarce în forță la sfârșitul lunii martie FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Iarna se întoarce în forță la sfârșitul lunii martie FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Valorile termice vor continua să scadă, astfel încât vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 12 grade Celsius și minime între minus 7 și 3 grade Celsius.

"Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în vest, centru și nord și sub formă de ploaie și trecător lapoviță și măzăriche pe arii restrânse în celelalte zone. Local și temporar, pe parcursul zilei și în prima parte a nopții, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h, însă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de 120-140 km/h, viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, iar în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1800 m se vor depăși 140 km/h. Noaptea local se va produce brumă și îngheț la sol", anunță Administrația Națională de meteorologie (ANM).

În București, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 9 și 11 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între minus 3 și zero grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.

Vremea rea cuprinde toată țara

 Miercuri, vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, ziua în jumătatea de est pe alocuri vor fi precipitații slabe mixte, iar noaptea în sud-vest izolat se vor semnala mai ales ploi. La munte pe arii restrânse va mai ninge slab.

Vântul va avea intensificări la munte, mai susținute pe crestele Carpaților Meridionali, dar temporar și în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în nord-est, centru și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1 grad în estul Transilvaniei și 9-11 grade Celsius în regiunile sudice, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 7 și 3 grade Celsius, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până în jurul a minus 10 grade Celsius. În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol.

Și în Capitală tot foarte frig se anunță. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între minus 4 și minus 1 grad Celsius. Noaptea vor fi condiții de brumă.

Maxime de 15 grade Celsius, joi

De joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, vor fi apropiate de cele normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 6 grade Celsius, ușor mai ridicate în regiunile vestice.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite